Cartea Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922)  scrisă de Blaga Mihoc și volumul Eparhia greco-catolică de Oradea și Marea Unire (1918-1919) al istoricului Silviu Sana, au fost lansate și la Beiuș. După prezentarea acestora pentru prima oară publicului în cadrul ultimei ediții a „Conferințelor Unirii” organizată la Oradea, publicațiile au fost lansate două zile mai târziu, pe 21 decembrie a.c., la Beiuș, în sala festivă a Colegiului „Samuil Vulcan”. Un loc simbolic pentru istoria Eparhiei de Oradea, precum liceul ctitorit de episcopul greco-catolic Samuil Vulcan în 1826 la Beiuș, a găzduit astfel prezentarea a două publicații centenare cu un ecou istoric foarte important.

Evenimentul, organizat de Protopopiatul greco-catolic Beiuș, parohia greco-catolică „Sfinții Trei Ierarhi” și Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, a fost moderat de pr. Zima Zorel și s-a bucurat de o prezență numeroasă a publicului care i-a avut drept invitați chiar pe autori. Profesorul univ. dr. Blaga Mihoc a fost profesor al aceluiași liceu „Samuil Vulcan” în perioada 1965-1967, iar între 1967-1968 metodist la Casa de Cultură din Beiuș. A revenit aici, de această dată ca autor, cu o importantă lecție de istorie precum a doua ediție a cărții Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922).

Într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO, istoricul Silviu Sana, spunea despre cartea Eparhia greco-catolică de Oradea și Marea Unire (1918-1919), al cărui autor este, aceasta:

«Volumul vine să clarifice câteva aspecte importante despre Biserica Greco-Catolică în anii 1918-1919, ani de căpătâi pentru români. Cu acest volum se clarifică care a fost situaţia social-politică a vremii, evenimentele şi acţiunile Bisericii Greco-Catolice locale în preajma zilei de 1 decembrie 1918, rolul celor mai importante personalităţi ecleziastice din cadrul Episcopiei. Pe scurt, cartea răspunde la marile întrebări ale istoriei: Cine (ce) a fost? Cum? Din ce cauză? De asemenea, cartea vine să întărească faptul că în momentele cruciale ale istoriei naţionale, Biserica Greco-Catolică a fost prezentă şi, prin membrii ei, a fost implicată fundamental în realizarea Unirii. Ea scoate la lumină documente care arată că în 1918, Biserica Greco-Catolică a fost prezentă alături de Biserica Ortodoxă şi că participanţii au fost greco-catolici (…)», Interviu publicat pe 20 decembrie 2018, aici.