La Centenarul Marii Uniri, omagiul nostru delegaților participanți din proprie inițiativă la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia pe 1 decembrie 1918: aceasta întipărește placa omagială dezvelită duminică, 23 decembrie a.c., la Parohia greco-catolică din Băile „1 Mai” (Haieu), în prezența excelenței sale George Bologan, ambasadorul României în Italia, a reprezentanților comunei Sânmartin și, în mod special, a familiei enoriașului greco-catolic Ardelean Gheorghe, participant la Marea Unire din 1918, căruia i-a fost dedicat monumentul. Nu în ultimul rând, a fost prezentă întreaga comunitate a Parohiei greco-catolice din Haieu, gazda inițiativei care a marcat anul centenar în Băile „1 Mai”.
Potrivit organizatorilor, evenimentul a cuprins: participarea la Sfânta Liturghie duminicală, oficiată de p. Ștefan Madarasi Ștefan, paroh al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Băile „1 Mai”, împreună cu predecesorul său, p.Vasile Pâncotan, rânduiala Parastasului în memoria participanților Adunării Naționale de la Alba Iulia, un scurt moment istoric despre Marea Unire din 1918 ținut de doamna Miorița Săteanu, rememorarea biografică a credinciosului Ardelean Gheorghe prin cuvântul domnului învățător Ioan Antal, un moment de reculegere, intonarea Imnului Național, dezvelirea plăcii comemorative, depunerea de coroane la placa nou-inaugurată și prelegeri ale celor prezenți.
„Mărețe simțăminte de sincer și puternic patriotism, inundă astăzi [23 decembrie 2018] sufletul nostru, la evocarea momentelor istorice, la frământările și preocupările înaintașilor noștri, ale personalitășilor marcante ale culturii, dar și ale acelora care au scris istoria României Mari și a urmașilor lor care prin dragostea față de țară au cârmuit cu înțelepciune țara, pentru a asigura pacea, independența și dezvoltarea neamului nostru, în toate domeniile existente, necesare progresului țării. Patriotismul reprezintă, după credință, puterea poporului, puterea neamului românesc strâns sub stindardul Unirii. (…) Aducând acest omagiu locuitorilor satului Haieu, spre cer trimitem, spre Bunul Dumnezeu și Sfânta Fecioară un gând pios de compasiune pentru sacrificiul și patriotismul lor”, a subliniat în prelegerea sa doamna Miorița Săteanu, apropiată a parohiei, cetățean de onoare al orașului Oradea și membru al Parlamentului Seniorilor.
„Acum, la ceas aniversar centenar, comunitatea greco-catolică din Haieu, are fericita ocazie să aducă un pios omagiu și recunoștință consăteanului Gheorghe Ardelean, care a fost prezent la marele eveniment de acum 100 de ani. Provenind dintr-o familie cu 6 copii, el a urmat școala primară și gimnazială din Haieu. A fost pasionat de muzică și matematică, aptitudini care l-au determinat să fie cântăreț bisericesc și casier comunal. A fost un bun creștin și totodată bun patriot. Ca dovadă, hotărăște să se ducă la Alba-Iulia, ca să ia parte la Adunarea Marii Uniri, de la 1 decembrie 1918, unde îi întâlnește personal pe «episcopii Unirii». A fost singurul participant din Haieu, amintindu-ne astăzi cuvintele rostite de episcopul dr. Iuliu Hossu «De acum, avem o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului său”, a mărturisit duminică domnul Ioan Antal, cantor și membru activ al Consiliului Parohial al bisericii greco-catolice din Haieu.
„Este o bucurie să putem marca astăzi Centenarul Marii Uniri la Haieu, prin comemorarea credinciosului nostru greco-catolic Ardelean Gheorghe, a cărui prezență în comunitatea din acest sat a rămas nestrivită de timp”, a subliniat p. Ștefan Madarasi, organizator al ceremoniei împreună cu nepoatele celui omagiat. „Era poreclit în Haieu «Gurița Popii», fără a se ști de ce anume” ̶ își amintește într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO, doamna Doina Igna vorbind despre bunicul ei, pe care îl descrie ca fiind „o persoană extrem de simplă, care a vorbit puțin despre experiența trăită la Marea Unirea, dar a arătat prin fapte ce înseamnă iubirea față de aproapele”. A fost „un om de comunitate, care a participat la Marea Unire, dar a făcut și mai mult de atât. A ajutat, în clandestinitate, evreii deportați în Ghetoul din Oradea, ba chiar, într-o situație limită, a găzduit o evreică care i-a bătut la ușă”, adaugă doamna Dorina Cohuț, cealaltă nepoată a domnului Gheorghe Ardelean. Prezentă la eveniment a fost și fiica reprezentantului Marii Uniri, care, extrem de emoționată spune doar atât „Dumnezeu să îl odihnească! A fost un suflet atât de bun”.
„Îmi amintesc despre cel la care mergeam în această perioadă a anului toți copiii din Haieu pentru a primi textele colindelor de Crăciun, în special cele de Stea sau Viflaim”, mărturisește ambasadorul George Bologan în discursul liber adresat celor prezenți la evenimentul comemorativ, vorbind „despre o figură tipică a satului românesc, a românului plin de înțelepciune, a omului echilibrat. Ceea ce lipsește societății noastre astăzi este echilibrul, raportarea la valori și la idealuri. Dacă în urmă cu 100 ani s-a împlinit ceva a fost pentru că oameni ca Ardelean Gheorghe au crezut într-un ideal în viața lor și au știut ce înseamnă spiritul dăruirii pentru celălalt. Au fost oameni care au avut voință și nu au promovat lașitatea prin alegerea unor stări de viață confortabile. Profilul consăteanului nostru arată și astăzi ce înseamnă puterea voinței. Dacă dorim ca sacrificiul celor care în 1918 au militat pentru ca Unirea să nu fie zadarnică, dacă nu dorim să gustăm ipocrizia la nivel de valoare, avem obligația să ne implicăm, fiecare în puținul său, pentru ca societatea românească să fie o societate raportată la valori etice. Numai atunci vom putea avea acea pace socială, pace pe care îngerii o vestesc la Nașterea Domnului «Pace în cer și între oamenii de bunăvoire!». Oameni ca Ardelean Gheorghe au cultivat bunavoire. Ceea ce eu doresc ̶ a subliniat Excelența Sa adresându-se oficialităților prezente ̶ domnule Primar, dumneavoastră, domnilor consilieri, este să faceți în așa fel încât peste 100 de ani locuitorii acestui sat să își amintească de ceea ce ați făcut pentru comunitate. Cultivați valorile, cultivați virtuțile și în primul rând, cu toții să avem curajul de a schimba lumea, pentru că de fiecare în parte depinde acest lucru!”.