„Localitatea Sânlazar din judetul Bihor a gazduit în acest weekend Aniversarea Centenarului. Evenimentul a fost organizat de Parohia Greco-Catolica Sânlazar si cofinantat de Consiliul Judetean Bihor prin Directia de Dezvoltare si Implementare Proiecte.
Sâmbata de la ora 17 a avut loc un moment liric pe tema Centenarului, sustinut de poetul Aurel Horgos, un mare patriot al Sânlazarului si un urmas al reprezentatului la Adunarea de la Alba Iulia, Gratian Horgos. Duminica, sarbatoarea a debutat la biserica greco-catolica cu Sfânta Liturghie de la ora 11, la care au luat parte un sobor de zece preoti: Parintele Vicar General Mihai Vatamanelu, care a tinut un frumos si impresionant cuvânt de învatatura, Vicarul cu preotii Chifor Antoniu, care a prezentat rolul pe care l-a avut Biserica Greco-Catolica la Marea Unire, Rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, Anton Cioba împreuna cu seminaristii, care au impresionat prin vocile lor, si preotii din Protopopiatul Greco-Catolic din Marghita.
Dupa sfânta Liturghie s-a tinut parastasul de pomenire a satenilor si eroilor din Sânlazar, care au facut parte din delegatia care a participat în 1918 la Marea Unire de la Alba Iulia, dar si a eroilor români din Primul si al Doilea Razboi Mondial, precum si a victimelor comunismului.
„As vrea sa îi amintesc pe satenii din Sânlazar care au fost la Alba-Iulia: delegatul ales la Marea Unire-economul Gratian Horgos, precum si pe delegatii voluntari preotul Gavril Lazar, Gal Petru, Horgos Mihai si Gal Chis Paul”, a declarat preotul paroh Adrian Cioara-Simon, organizatorul întregii manifestari. „Dorim sa realizam si un monument al eroilor, în cinstea celor care si-au dat viata pentru Unire, pentru întregirea neamului si pentru apararea tarii, prin care dorim sa promovam istoria locala în Anul Centenarului. Acesta va fi facut de renumitul sculptor bihorean Prof. Dr. Teodor-Cornel Durgheu”.
De la ora 16, pe terenul de tenis din localitate, s-a dat startul concertului folcloric. Dupa discursurile oficialitatilor- Traian Bodea vicepresedinte CJ Bihor, Kosztandi Mihai, primarul comunei Chislaz, Adrian Cioara-Simon preotul paroh si Viorel Horgos, din grupul de initiativa al Aniversarii Centenarului, a început concertul Cântecele Neamului. Au concertat Adriana Irimies, fiii satului Ana Maria Gal si Cozmin Botis, Leontin Ciucur, Ansamblul Artistic Profesionist Crisana si Veta Biris. Locuitorii au participat într-un numar impresionant la evenimentul dedicat Marii Uniri, au cântat si dansat alaturi de interpretii de muzica populara si au gustat bucatele delicioase pregatite cu aceasta ocazie.
Multumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile primite!