„Desi titlul pare sa se refere la un singur moment, încremenit în prezent, oarecum acoperit de suspansul unui viitor incert, volumul lansat joi la Oradea de profesorul Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes Bolyai, "Transilvania. Starea noastra de veghe", este o carte de istorie. O istorie care ne arata cine suntem azi si, de multe, ori, prezice ceva despre viitor.
Istoricul Ioan Aurel Pop, rector al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, a revenit la Oradea pentru a prezenta acest nou titlu, la câteva luni de la relansarea volumului "Istoria, adevarul si miturile". Evenimentul a fost organizat de catre Universitatea din Oradea împreuna cu Centrul de Studii Imperiale "Silviu Dragomir" Oradea-Chisinau, iar moderator a fost directorul Centrului, profesorul Sorin Sipos.
E mai mult decât o carte de istorie
Prezentându-si oaspetii – rectorul Ioan Aurel Pop si prorectorul UBB Ioan Bolovan -, Sipos a precizat ca prezenta lui Pop la Oradea este "o sarbatoare" care "ne da o stare de bine". Referindu-se la carte, Sipos a precizat ca "este mai mult decât o lucrare stiintifica, fiind scrisa cu dragoste pentru Transilvania, pentru oameni (…), ea exprima idei si stari de spirit si (…) încearca sa explice lucruri pe care omul de cultura nu le observa în tumultul vietii cotidiene".
Unele astfel de lucruri au fost exemplificate de moderator, fiind vorba despre rolul bisericii greco-catolice în formarea constiintei nationale sau raporturile culturale dintre maghiari si români, teme de altfel prezente în carte.
La rândul sau, rectorul Universitatii din Oradea, Constantin Bungau, a aratat ca Ioan Aurel Pop "a venit sa ne vorbeasca despre istoria adevarata", amintind despre colaborarea dintre universitatea oradeana si cea din Cluj. Prorectorul UBB, Ioan Bolovan, a continuat introducerea la volumul lansat, reamintind publicului numeros despre nasterea cercetarilor autorului privind Transilvania. "Transilvania este esenta românismului, iar România nu poate fi întreaga fara Ardeal", a încheiat Bolovan, citându-l pe Nicolae Titulescu.
Istorie si sentiment
Acestea sunt cele doua elemente care caracterizeaza scrierile lui Ioan Aurel Pop. Însusi autorul a facut o pledoarie pentru îmbinarea lor, precizând ca "trebuie sa pui sentiment în tot ceea ce faci, nu doar în stiinta istoriei, ci si în altele, cum ar fi matematica". "Sunt la Oradea nu doar din placere, dar si pentru ca am o datorie. Vin pentru profesori si pentru studenti, dar si pentru ca nu înteleg de ce ne tot hulim, pentru ca nu avem curajul sa ne exprimam sentimentele" a precizat Pop.
Pledând totodata pentru corectitudinea scrierii istorice, vorbitorul a aratat ca "istoria nu poate fi adevarata sau neadevarata, istoria este viata, iar viata nu este adevarata sau neadevarata", astfel ca "istoricul trebuie sa-l faca pe om sa înteleaga ce este viata".
Volumul "Transilvania. Starea noastra de veghe" cuprinde mai multe capitole, ce abordeaza teme precum Scoala Ardeleana, contributia transilvanenilor la fondarea Academiei Române, influenta modelelor germane asupra românilor, consideratii privind istoricii Hadrian Daicoviciu si Pompiliu Teodor s.a.
La finalul evenimentului, celor prezenti le-au fost acordate autografe. La locul evenimentului, volumul a putut fi achizitionat cu 35 lei.
Sursa: http://www.ebihoreanul.ro