„„Noi pentru. Unici, solidari, creativi”: este sloganul întâlnirii tinerilor cu Papa si Parintii sinodali ai celei de-a XV-a Adunari Generale Ordinare, care se va desfasura în dupa-amiaza zilei de 6 octombrie în Aula Paul al VI-lea. Promovat de Secretariatul General al Sinodului si de Congregatia pentru Educatia Catolica, evenimentul care implica mii de tinere si tineri, a fost prezentat cu putine ore înainte de Cardinalul Giuseppe Versaldi, prefect al Congregatiei organizatoare, în timpul conferintei zilnice din sala de presa a Sfântului Scaun cu privire la mersul lucrarilor sinodale. În programul sarbatorii sunt prevazute marturii, bucati muzicale, coreografii referitoare la trei teme îndragite de noile generatii: cautarea identitatii, relatiile si viata ca slujire si daruire. De altfel, a explicat Cardinalul, experienta sinodala ajuta la a merge împreuna ca Biserica: „experimentam cu adevarat universalitatea si asta ne ajuta sa întelegem si diferentele”.

La întâlnirea cu jurnalistii acreditati, în prezenta prefectului Dicasterului pentru Comunicare, Paolo Ruffini, si a directorului salii de presa, Greg Burke, au intervenit si Cardinalul centrafrican Dieudonné Nzapalainga, si auditorul Mariano Germán García. Pentru Arhiepiscopul de Bangui este fundamentala ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu pentru a gasi o cale pentru acest nou tineret. În timp ce lucratorul din pastoratia tineretului din Argentina a vorbit în numele celor de vârsta lui prezenti la Roma în aceste zile: „Noi, tinerii, ne simtim primavara Bisericii! Acest Sinod este un copac care urmeaza sa înfloreasca, o mare oportunitate. Este minunat a vedea cât de mult crede Papa în visele tinerilor.” Între timp a fost facut cunoscut ca la lucrari au intervenit pâna acum: 66 de parinti sinodali, 9 dintre auditori si auditoare si invitatul special. În plus, au fost înregistrate 24 de interventii libere, între care aceea a Papei Francisc în dupa-amiaza de joi 4 octombrie la a treia congregatie generala. Anterior, în dupa-amiaza de vineri 5 octombrie si înainte de amiaza de sâmbata 6 octombrie, s-au desfasurat prima si a doua sesiune a cercurilor mici, cu alegerea raportorilor si a moderatorilor pentru grupuri lingvistice.

Pe lânga lucrarile sinodale, printre multele momente în afara programului, vineri dimineata în timpul pauzei lucrarilor celei de-a patra congregatii, Episcopul Emmanuel Gobilliard, auxiliar de Lyon, a cerut Papei Francisc sa trimita un mesaj „de întarire si de speranta” tinerilor din Arhidieceza sa, printr-un scurt interviu înregistrat pe celular. Si chiar pe speranta a centrat Pontiful raspunsul sau: „Voi sunteti protagonistii sperantei. Viitorul si prezentul sunt în mâinile voastre”. Tinerilor din Lyon – si prin intermediul lor si celor din toata lumea – Papa nu a evitat un „cuvânt de întarire: nu va fie frica, luati în mâna responsabilitatile, fiti curajosi, duceti înainte visele voastre”. Si le-a dat si un pretios „sfat care va va ajuta mult: vorbiti cu batrânii, pentru ca ei sunt radacinile si voi trebuie sa luati de la ei acea viata traita care nu mai exista, dar care sunt radacinile unui popor. Si voi trebuie sa o duceti înainte pentru a o face sa înfloreasca si sa dea rod. Nu uitati ca «ceea ce are pomul înflorit vine de la ceea ce este sub pamânt».”

Asadar, iata sugestia Papei Francisc adresata tinerilor: „mergeti înainte, fara teama, cu curaj”. Mereu „în dialog, dar cu apartenenta la istoria poporului vostru. Istoria poporului vostru sunt radacinile si toata dezvoltarea poporului, dar poporul vostru are nevoie sa mearga înainte, si acest lucru este în mâinile voastre. Aceasta este speranta voastra, aceasta este întarirea voastra si aceasta este provocarea voastra. Curaj! Înainte!” Episcopul Gobilliard a încheiat colocviul scurt, un adevarat video-interviu „artizanal”, amintind tinerilor împreuna cu Papa Francisc de întâlnirea pentru Ziua Mondiala a Tineretului care se va desfasura la Panamá de la 22 la 27 ianuarie 2019.

(material L’Osservatore Romano, tradus de pr. Mihai Patrascu pentru ITRC.ro)