„În dupa amiaza de vineri, 16 septembrie, papa Francisc a continuat vizitele inspirate din faptele de milostivire trupeasca si sufleteasca de pe parcursul Anului Sfânt al Milostivirii. Numita de acum ”Vinerea milostivirii”, Pontiful efectueaza o vineri din luna o vizita la cei care asteapta un semn de apropiere crestina si atentie umana. De aceasta data, Sfântul Parinte a vizitat bolnavii din doua structuri de asistenta sanitara.
Prima dintre acestea a fost spitalul ”San Giovanni” din Roma, unde a mers la centrul de Prim Ajutor si Sectia de Neonatologie. Aici sunt internati doisprezece copii cu diferite patologii neonatale. Cinci dintre ei, printre care si doi gemeni, sunt în conditii foarte grave si sunt intubati în sectia de terapie intensiva. Primit cu stupoare de personalul spitalului, papa Francisc si-a pus, ca toti vizitatorii, masca sanitara si s-a supus masurilor de precautie igienica impuse de ambientul aseptic. Pontiful s-a oprit la fiecare incubator si a salutat parintii prezenti, încurajându-i în aceste momente de încercare.
Cealalta structura sanitara vizitata de papa Francisc în cadrul ”Vinerii milostivirii” este ”Villa Speranza”, unde sunt internati treizeci de pacienti în faza terminala. Spitalul apartine Fundatiei Policlinicii Universitare ”A. Gemelli”, din cadrul Universitatii Catolice ”Sacro Cuore”. Dupa salutul adresat medicilor si lucratorilor sanitari, papa Francisc a mers în fiecare camera pentru a-i saluta personal pe cei internati. Surprinsi de vizita Sfântului Parinte, pacientii si rudele lor au trait momente de intensa emotie, cu lacrimi si zâmbete de bucurie.
Prin aceasta ”Vineri a milostivirii”, se arata într-un comunicat de presa, Sfântul Parinte a dorit sa sublinieze importanta vietii umane, de la prima clipa a existentei pâna la apusul ei natural. Primirea vietii umane si garantia demnitatii acesteia în orice faza a vietii este o învatatura evidentiata de mai multe ori de papa Francisc. Prin aceste doua vizite, Pontiful a pus pecetea sensibilitatii sale concrete asupra unui mesaj fundamental în Anul Sfânt al Milostivirii: indiferent de starea sanatatii sale, omul are o demnitate inalienabila, iar pentru a trai concret milostivirea, e necesar sa se acorde atentie si acelor persoane care trec prin situatii de slabiciune si precaritate.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va