„Astazi, 23 mai 2018, Preafericitul Parinte Cardinal LUCIAN MURESAN, Întâistatatorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, împlineste o binecuvântata vârsta!

Credinciosii Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica, deopotriva clerici si laici, ureaza Preafericirii Sale multa sanatate întru plinatate de haruri si rodnica pastorire a turmei încredintate de Domnul Isus Cristos!
„Pe Stapânul si Arhiereul nostru Doamne Îl pazeste!
Întru multi ani, Stapâne!”
***
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma este membru de onoare al Academiei Române. A facut studii teologice în ilegalitate. Încorporat în armata, a zburat cu avioane supersonice. Functionar la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, în cadrul Consiliului Judetean Maramures, consacrat episcop, de catre Alexandru Todea, caruia i-a urmat în scaunul de mitropolit al Blajului. Pentru meritele sale, a fost înaltat la rangul de Arhiepiscop Major al Arhiepiscopiei Majore din Blaj. Este cel de-al treilea Cardinal român al Romei.
În anul 1955, la sugestia Episcopului Iuliu Hossu, eliberându-se din închisoare, Episcopul Márton Áron de Alba Iulia accepta sa primeasca, în mod exceptional, cinci tineri greco-catolici, câte unul pentru fiecare dieceza a Bisericii Române Unite, la Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. Printre acestia era si Lucian Muresan. Ceilalti au fost: Pantelimon Astelean, Vasile Abrudan, Virgil Florian si Ioan Salajan. Înca în primul an de studii, V. Abrudan si I. Salajan se retrag, din proprie initiativa, iar în anul doi de studii se retrage si V. Florian; astfel, continua studiile doar doi: P. Astelean si L. Muresan. În anul IV de studii, cei doi sunt convocati la rectoratul institutului si li se comunica, de catre Rector, ca sunt exmatriculati de catre Departamentul Cultelor si ca în timp de 24 de ore sunt obligati sa paraseasca nu numai Institutul, ci si orasul. Din punct de vedere ecleziastic si canonic nu exista nici o motivatie a exmatricularii.
Pentru Lucian Muresan exmatricularea a coincis cu începutul persecutiei si urmarirea de catre Securitate. Timp de un an bate la portile intreprinderilor miniere si ale santierelor de constructii, fiind respins pe motiv ca a fost teolog catolic. Dupa un an de tatonari reuseste sa se încadreze ca muncitor necalificat în cariera de piatra Limpedea din Ferneziu, unde lucreaza aproape 10 ani. Începând sa fie persecutat si aici, se transfera la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, în cadrul Consiliului Judetean Maramures, unde lucreaza pâna la pensionare, în iunie 1990.
Cu toata prigoana, a sfidat intimidarile si amenintarile si nu a renuntat la visul de a deveni preot, continuând studiile în clandestinitate, cu profesorii ramasi în libertate de la fostele Academii Teologice. Tot în clandestinitate îsi sustine examenul de licenta. Dupa eliberarea episcopilor din închisori prin decretul de gratiere din 1964, visul la preotie i se va împlini în 19 decembrie 1964, când va fi hirotonit de catre Episcopul auxiliar al Maramuresului, Dr. Ioan Dragomir. Devine astfel preot clandestin, continuând, în acelasi timp, sa lucreze mai întâi în cariera de piatra si apoi la Directia de Drumuri si Poduri. Dupa hirotonirea sa ca preot, începe pastoratia clandestina, ocupându-se cu predilectie de tineret si cu deosebire de cei ce doreau sa devina preoti.
Astazi, Preafericitul cardinal Lucian Muresan se bucura de un mare prestigiu si multa dragoste, în fruntea celor sase episcopi de Bucuresti, Oradea, Cluj, Baia Mare, Lugoj si Blaj, pe care i-a ales si i-a hirotonit, întru credinta si vrednicie.

Extras din volumul omagial

„Academia Româna si Blajul”,

ed. Buna Vestire, Blaj, 2016