„În perioada 6-8 septembrie 2018, la Cluj-Napoca a avut loc Intâlnirea Nationala a Reuniunii Mariane, cu tema “Preasfânta Fecioara Maria, modelul nostru”.
Din partea Eparhiei de Oradea am participat trei marianisti : Mirela Flimon, Silvia Pantis de la Oradea si domnul Darabaneanu de la Beius, împreuna cu Parintele spiritual Traian Dobrata.
Întâlnirea a debutat joi, 6 septembrie, cu Sfânta Liturghie arhiereasca, tinuta la Catedrala „Schimbarea la Fata”.
Cuvinte de deschidere a lucrarilor ne-au adresat: P.S.S. Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, doamna Angela Groza, presedinta la nivel national, doamna Monica Culea, presedinta Reuniunii Mariane a Eparhiei de Cluj-Gherla, si pr. Ioan Farcas, asistent spiritual national.
Pe toata perioada lucrarilor, delegatiile eparhiale ne-am unit în rugaciune, am participat la celebrarea Euharistica, am împartasit experiente, ne-am revizuit îndatoririle de marianisti, ne-am îmbogatit cunostintele si credinta prin conferintele la care am participat.
„Fie mie dupa cuvântul Tau”, este conferinta tinuta de Florin Pop, Parintele spiritual al Eparhiei de Cluj -Gherla, conferinta din care se desprinde învatatura de a avea rabdare, a asculta Cuvântul lui Dumnezeu, asa cum Fecioara Maria a avut rabdare sa asculte. Prezenta Mariei trebuie asezata în sufletul nostru la loc de cinste. Sa ne straduim sa-i aducem cinstitori Mamei Ceresti.
Conferinta „Fecioara Maria, modelul nostru”, tinuta de pr. Ioan Farcas, ne îndeamna la rugaciune cu încredere, mai ales la rugaciunea Rozariului, pentru ca cea mai mare placere a Mamei lui Dumnezeu este sa ne dea ajutor. Sa avem statornicie si fidelitate, pentru ca Ea nu a abandonat planul lui Isus.
Ne-a captivat în mod deosebit momentul omagial ,,Cardinal Iuliu Hossu”, o adevarata lectie de istorie tinuta de Preasfintitul Florentin Crihalmeanu.
De mentionat e faptul ca ,,Anul Centenarului Marii Uniri” s-a dedicat Episcopului martir si marturisitor Iuliu Hossu, vestitorul Unirii de la Alba Iulia, cel a carui deviza o stim cu totii „ Credinta noastra este viata noastra”, cel pe care Papa Paul al VI-lea îl numeste , la 10 martie 1973, „Simbol si far al fidelitatii, model de credinta”.
P.S.S Florentin s-a implicat, de altfel, în aproape tot programul Reuniunii Mariane.
Surorile din ,,Congregatia Maicii Domnului” au organizat o seara de rugaciune în întâmpinarea ,,Sarbatorii Nasterii Maicii Domului”, care a cuprins slujba ,,Vecerniei”, ,,Paraclisul Maicii Domnului” si o ora de ,,Adoratie Euharistica”. Ele au fost bune gazde si pentru membrii Reuniunii Mariane veniti din tara.
Ziua de 8 septembrie a fost o sarbatoare solemna, care s-a remarcat printr-o procesiune a greco-catolicilor, începând de la Catedrala „Schimbarea la Fata” pâna la ,,Comunitatea Surorilor Maicii Domnului”. Pe tot parcursul drumului, preotii si credinciosii au intonat cântece mariane si au recitat rugaciunea Rozariului. Sfânta Liturghie a devenit mai frumoasa prin participarea alaturi de P.S.S. Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, si a unui înalt oaspete din Iordania, P.S.S. Kyr Joseph Ghebara, Arhiepiscop de Petra si Filadelfia, si a altor oficialitati.
Din cuvintele de învatatura ale P.S.S Florentin am ales cele în care ne-a invitat la contemplarea frumusetii Fecioarei Maria si a explicat ce înseamna aceasta frumusete.
„În Fiica aleasa a Tatalui straluceste cea mai frumoasa si mai virtuoasa dintre creaturi. În Ea putem contempla Femeia învesmântata în Soare, care straluceste de razele divinitatii, spune cartea Apocalipsului, este ca un cristal transparent la razele dumnezeiesti, Ea este cea care calca raul în picioare cu puterea harului si deplinatatea comuniunii cu Dumnezeu. Capul Ei este împodobit cu diadema stelelor virtutilor, ale celor alesi de Dumnezeu. Frumusetea Mariei consta, în primul rând, în acel har exceptional pe care doar Ea l-a primit de a nu fi atinsa de rau, de a fi conceputa fara de pacat…Contemplam în Maria un model de viata în smerenie, în modestie, în sfânta indiferenta fata de cele materiale”.
Ne provoaca o mare bucurie sa avem o astfel de Mama. Sa o respectam, sa o iubim, sa o slujim cu credinta. Cine alearga la Maria se va mântui!
Cu blândul Isus, sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus!