«Să ne rugăm pentru ca politicienii, oamenii de ştiinţă şi economiştii să lucreze împreună pentru protecția mărilor şi oceanelor»: aceasta este intenția universală de rugăciune a Papei Francisc pentru luna septembrie 2019. În armonie cu Ziua mondială a Creației, marcată anual de Biserica Catolică pe 1 septembrie, intenția Sfântului Părinte atrage atenția asupra unei realități care pentru mulți este îndepărtată, dar de care depinde în mare parte viața omului și supraviețuirea vegetației.

„Oceanele - afirmă pontiful în mesajul video care însoțește intenția de rugăciune pe luna septembrie -conțin cea mai mare parte a apei de pe planetă, dar și cea mai mare diversitate de ființe vii, multe dintre care sunt astăzi amenințate de diverse cauze. Creația este un proiect al iubirii lui Dumnezeu față de omenire. Solidaritatea noastră cu «Casa Comună» provine din credința noastră. Să ne rugăm în această lună «pentru ca politicienii, oamenii de știință și economiștii să lucreze împreună pentru protecția mărilor și a oceanelor»”, încheie Papa Francisc.

Mesajul video al Sfântului Părinte pentru luna septembrie a.c., difuzat, ca de obicei, de Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei, a fost îngrijit de jurnalistul și fotograful ambientalist francez Yann Arthus-Bertrand, care l-a avut alături pe Michael Pitiot, din cadrul „Hope Production”. Cei doi au realizat în 2012 documentarul „Planet Ocean” care, în cele 90 de minute, vorbește, prin imagini de o rară frumusețe, despre viața omului și a oceanelor.

Faptul de a pune în centrul rugăciunilor protecția mărilor și oceanelor poate fi văzut cu o anumită detașare. Dar dacă se ține cont că, potrivit estimărilor, fitoplanctonul oceanelor produce mai mult de jumătate din oxigenul planetei, s-ar putea spune că oceanele constituie unul din cei mai importanți plămâni care susțin viața omului pe planetă.

„Cred că soluția care va salva planeta va fi de ordin spiritual”, a spus Yann Arthus-Bertrand. „Este, de aceea, o mare onoare pentru mine să fiu alături de papa Francisc în acest apel oficial și global de a face ceva. Împărtășesc la modul absolut valorile lui, precum și viziunea descrisă în [enciclica] Laudato sìʼ.

 Vatican News România -A. Dancă