„Profitând de faptul ca Biserica Catolica se afla în “Anul Credintei” (2012-2013), Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a considerat necesara organizarea pelerinajului “la mormântul lui Petru”, a seminaristilor, novicilor si a celor ce sunt în drumul vocational, desfasurat în perioada 4-7 iulie a.c. În acest sens, Seminarul Teologic “Sfintii Vasile, Grigorie si Ioan” din Oradea, la îndrumarea PS Virgil Bercea, s-a alaturat initiativei, organizând între 3-10 iulie a.c. pelerinajul la Roma, urba înrosita de sângele martirilor crestini în frunte cu Corifeul Apostolilor, Petru si Coloana Bisericii, Pavel.
Autocarul care a plecat în dimineata zilei de 3 iulie de la Oradea, a avut la bord seminaristii, formatorii acestora: Pr. Rector Antoniu Chifor, Pr. Vice-Rector Eduard Fischer, Pr. Spiritual Anton Rus si Pr. Administrator Eduard Roman, alaturându-li-se Pr. Spiritual al Liceului “Iuliu Maniu”, Anton Cioba si Ierodiaconul Gabriel-Grigorie Borzos. Traseul ales, a fost unul extraordinar, s-au facut opriri cu vizite la biserici si alte obiective turistice în orasele: Viena, Padova, Florenta, Roma, iar la sfârsitul pelerinajului Napoli, Vezuviu si Pompei.
Ajunsi la Roma (4 iulie), pelerinii oradeni au fost gazduiti la Colegiul “Pio Romeno”, unde li s-au asigurat o sedere impecabila, fapt datorat amabilitatii si marii ospitalitati de care au dat dovada Pr. Rector Gabriel Buboi, Pr. Vice-Rector Vasile Man si studentii renumitei institutii românesti din Cetatea Eterna. Ziua de 5 iulie, a debutat pentru seminaristii oradeni cu participarea la Sfânta Liturghie în rit latin, celebrata de episcopul si de formatorii seminarului unei dieceze italiene, în Biserica Santa Maria in Traspontina pe Via della Conciliazione. Apoi, seminaristii oradeni au avut onoarea de a fi primiti în audienta la Congregatia pentru Bisericile Orientale, de prefectul acesteia, Cardinalul Leonard Sandri si secretarul sau Mons. Maurizio Malvestiti, având loc si un schimb de daruri. În dupa amiaza aceleasi zile, fiecare seminar a trebuit sa viziteze principalele Bazilici din Roma, iar seara dupa cina de la Colegiu, seminaristii oradeni însotiti de formatorii lor, au facut o plimbare prin oras. În dimineata zilei de 6 iulie, formatorii seminarului oradean au participat la întâlnirea formatorilor desfasurata în Aula Magna a Universitatii Pontificale Lateranum, iar seminaristii, la orele 8.00, au participat la Dumnezeiasca Liturghia oficiata de PS Virgil în Biserica Colegiului, având ca si concelebranti pe Pr. Vice-Rector Vasile Man, Pr. Anton Cioba si Ierodiaconul Grigorie.
Dupa amiaza aceleasi zile, a fost dedicata audientei cu Papa Francisc, în Aula “Paul al VI-lea” din Vatican, moment de o încarcatura profunda, care a marcat cu siguranta vietile tuturor participantilor. Papa, si-a început discursul sau multumindu-i monsegniorului Fisichella pentru efortul depus pentru organizarea acestui eveniment, a atras mai întâi atentia asupra culturii provizoriului care este foarte periculoasa si ai carei victime suntem cu totii. Aceasta cultura ne îndeamna sa închidem poarta camerei noastre interioare dinauntru, când nu suntem siguri. Atât clerul cât si persoanele consacrate au nevoie mare sa manifeste bucuria întâlnirii cu Domnului, atât credinciosilor cât si altora. Este nevoie de multa umilinta, modestie si consacrare adevarata. Preotii trebuie sa fie parinti ai comunitatilor lor iar surorile, mame ale comunitatilor lor, dând viata pastorala în jurul lor, fiind coerenti cu saracia lor, transparenti, generosi, autentici si manifestând mereu dragostea fraterna. Seminaristii, trebuie sa edifice vocatia lor pe cele patru coloane: viata spirituala, intelectuala, apostolica si comunitara. În final, papa a subliniat necesitatea fugii, în cadrul oricarei comunitati, de vorbarii, bârfe, gelozii, ambitii si importanta iesirii din noi însine, spre transcendent si spre cei din jur, în rugaciune si în viata pastorala.
Prima parte a zilei de duminica a fost dedicata Liturghiei cu Papa, formatorii seminarului oradean si ceilalti doi clerici, având onoarea si bucuria de nedescris de a concelebra alaturi de urmasul lui Petru.
În drumul de întoarcere spre patrie, seminaristii oradeni au vizitat vulcanul Vezuviu, anticul oras Pompei si Padova Sfântului Anton. Desigur, putem afirma fara nici o ezitare ca, acest pelerinaj, a reprezentat pentru fiecare din cei prezenti ceva extraordinar, o lumina de care aveau nevoie probabil si o întarire a credintei, urmând exemplul lui Petru.