de M. Chiara Biagioni

Întâlnirea de sâmbata 7 iulie 2018 a papei Francisc cu toti conducatorii Bisericilor crestine din Orientul Mijlociu pentru a se ruga si a discuta despre pace, primeste si aplauzele Patriarhiei de Moscova. "Impresie pozitiva", recunostinta fata de papa, sprijin deplin al cuvintelor rostite de papa Francisc: este ceea ce exprima mitropolitul Hilarion, presedinte al Departamentului Relatiilor Externe al Patriarhiei de Moscova si delegat al patriarhului Kiril la Bari într-un interviu dat la SIR, Avvenire si Radio inBlu, la sfârsitul intensei Zile de Rugaciune si Discutie în orasul sfântului Nicolae. Situatia crestinilor din Orientul Mijlociu se afla în mod deosebit la inima Bisericii Ortodoxe Ruse. La 14 aprilie, patriarhul Kiril a avut o serie de convorbiri telefonice cu papa Francisc si cu toti patriarhii ortodocsi din Orientul Mijlociu si tema a fost Siria. Dupa câteva zile, un grup destul de mare de patriarhi ai Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu se face promotor al unui apel de pace. Adresându-se liderilor politicii, ei scriu: "Îi imploram, în numele lui Dumnezeu, sa depaseasca dezacordurile lor si sa lucreze împreuna pentru pacea în lume. Împreuna le cerem liderilor politici sa evite o ulterioara escaladare a tensiunilor, sa renunte la calea confruntarii si sa îmbratiseze dialogul". Ideea de a convoca la Bari pe toti conducatorii Bisericilor crestine din acea regiune a avut asadar multe stimulente. Asa cum a explicat cardinalul Leonardo Sandri jurnalistilor, Ziua de la Bari "vine de departe si vine de la mai multe glasuri: diferite Biserici sau patriarhi au adresat-o direct Sfântului Parinte în cursul vizitei lor la Roma". Exista si un apel scris în februarie 2016 al patriarhului maronit Béchara Boutros Rai în numele celorlalti patriarhi catolici din Orientul Mijlociu, în care exprima disponibilitatea lor de a interveni si cu unii conducatori de Biserici necatolice din aceeasi regiune. Si cardinalul Kurt Koch vorbeste despre o întâlnire "îndelung pregatita" si tot jurnalistilor le precizeaza ca telefonul dat de patriarhul Kiril papei Francisc "a fost un moment ulterior. Nu motivul acestei întâlniri ci un motiv ulterior pentru a o face". De fapt, la Bari, la invitatia papei Francisc au raspuns toti.

* * *

– Mitropolit Hilarion, ne puteti spune impresia dumneavoastra la sfârsitul zilei de la Bari?

Am avut o impresie pozitiva despre rugaciune si despre discutie. Discutia a fost foarte deschisa, desigur s-a desfasurat cu usile închise, deci ceea ce a reiesit este confidential. De aceea nu pot dezvalui continuturile discutiei, dar pot sa va spun ca a fost sincera, deschisa. Reprezentantii Bisericilor din Orientul Mijlociu au împartasit sperantele lor, durerile lor, preocuparile lor si am evaluat împreuna ce se poate face pentru a rezolva problemele care exista în Orientul Mijlociu.

– Ce preocupa mai mult Bisericile crestine?

În ultimii 15 ani suntem martori ai unui genocid al crestinilor în Orientul Mijlociu. A început în Irak, a continuat în Libia si continua în Siria unde, numai dupa interventia ruseasca, situatia a început sa se schimbe. Dar înca sunt probleme si situatii care ne preocupa mult si suntem recunoscatori papei Francisc pentru ca ne-a implicat în aceasta întâlnire. As vrea sa amintesc ca în urma cu câteva saptamâni, patriarhul Kiril l-a sunat pe papa Francisc. A fost primul telefon pe care patriarhul de Moscova îl dadea papei. Si obiectul conversatiei a fost situatia din Orientul Mijlociu. Patriarhul Kiril a vorbit si cu patriarhii de Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalim si, în aceeasi zi, eu personal am vorbit cu patriarhul copt si cu patriarhul siro-ortodox. Si cred ca dupa acest schimb de opinii la telefon a reiesit ideea întâlnirii de astazi si sunt foarte bucuros ca a avut loc.

– Care este mesajul pe care liderii Bisericilor crestine din întregul Orient Mijlociu au voit sa-l lanseze liderilor politici?

Cred ca mesajul a fost exprimat bine de papa Francisc în discursul sau final pe care l-a citit dupa discutia noastra în bazilica "Sfântul Nicolae". Cred ca multi dintre participantii la aceasta întâlnire împartasesc viziunea sa si opiniile sale. Daca vrem sa-i salvam pe crestinii din Orientul Mijlociu, daca vrem sa nu fie sters crestinismul de pe harta geografica a Orientului Mijlociu, trebuie sa actionam rapid.

(Dupa agentia SIR, 9 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu