În perioada 4-8 septembrie se desfășoară la Budapesta, în Ungaria, Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa, întâlnire care face parte din cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional.

Gazda acestei reuniuni este Mitropolia greco-catolică maghiară, iar deschiderea lucrărilor a avut loc la Centrul Cultural Sfântul Matei, în prezența cardinalului Péter Erdő, primat al Ungariei, a Cardinalului Angelo Bagnasco, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), a Nunțiului Apostolic în Ungaria Michael August Blume SVD, a Patriarhului greco-catolic melchit Youssef Absi, a Arhiepiscopului Svyatoslav Shevchuk, Arhiepiscopul Major al Bisericii greco-catolice din Ucraina, a Arhiepiscopului-Mitropolit Fülöp Kocsis de Hajdúdorog, gazda acestui eveniment, precum și a peste douăzeci de episcopi greco-catolici și aproape cincizeci de preoți.

Din partea Bisericii Greco-Catolice din România participă Preasfințitul Virgil Bercea, Preasfințitul Mihai Frățilă, Preasfințitul Vasile Bizău, Preasfințitul Cristian Crișan și Preasfințitul Ioan Călin Bot. În numele Preasfințitului Claudiu Pop, participă Părintele vicar general Marius Cerghizan. Episcopii și preoții prezenți la conferință  au participat și la Liturghia de deschidere a Congresului Euharistic Internațional.

Tema acestei întâlniri este Euharistia și sinodalitatea, iar în program pe lângă celebrarea zilnică a Sfintei Euharistii, se regăsesc conferințe, dezbateri în plen, vizite, concerte și împărtășiri despre realitățile particulare ale fiecărei Biserici orientale.

Cardinalul Angelo Bagnasco a subliniat, în deschiderea întâlnirii, că unitatea în Spiritul Sfânt este un miracol; de fapt,  este ceea ce a pierdut lumea și după care tânjește. Biserica este caracterizată de sinodalitate, dar, în același timp, trebuie să aibă ca rezultat unitatea atât în sens disciplinar cât și în domeniul îngrijirii pastorale, precum și în celebrarea Sfintei Liturghii, a Euharistiei.

În cadrul acestei întâlniri, Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a avut o intervenție cu titlul Sfânta EuharistieParticularități în Biserica Română Unită cu Roma, în care Preasfinția Sa a prezentat particularitățile istorice ale Bisericii greco-catolice din România, subliniind practicile Bisericii române referitoare la celebrarea euharistică, adaptările disciplinare, precum și experiența recentă a Bisericii în timpul restricțiilor sanitare impuse de actuala pandemie. Întregul text al intervenției Preasfinției Sale, va fi publicat pe site-ul oficial al Episcopiei greco-catolice de Oradea.

Pe 8 septembrie, în încheierea întâlnirii, participanții vor celebra Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Ștefan. Cu aceasta ocazie se va organiza și o colectă pentru creștinii persecutați.

Biroul de Presă