„Duminica, 1 iulie, credinciosii din comunitatea Vicenza au participat la un pelerinaj în Val di Non, o vale situata lânga Trento. Grupul mare de participanti s-a adunat în jurul orei 7.00 în fata bisericii Araceli Nuova, unde îl astepta autobuzul care urma sa-l duca la destinatie.
Prima oprire a fost la Sanctuarul San Romedio, dedicat figurii pustnicului Romedio, situat pe o stânca abrupta, înconjurat de verdeata si împrejmuit de frumusetea muntilor. Aici, pelerinii au fost primiti de un calugar franciscan, care a povestit credinciosilor legenda Sfântului Romedio si importanta Sanctuarului. Dupa acest moment, grupul a putut sa viziteze Sanctuarul si sa vada cu ochii lor ursul care locuieste în padurea din jurul locului sacru, figura reprezentativa a legendei Sfântului Romedio. Se spune ca batrânul pustnic, simtind aproape momentul mortii, a dorit sa faca o ultima excursie la Trento pentru a primi binecuvântarea sfântului Episcop, dar înaintea plecarii, calului pustnicului, legat lânga padure, a fost devorat de la un urs mare. Romedio, ajuns la fata locului, fara frica sau tulburare, a ordonat ursului sa se aplece si sa fie înhatat. Romedio a sosit la Trento calare pe urs si facând minuni.
Urmatoarea oprire a zilei a fost Bazilica Martirilor din Sanzeno, dedicata celor trei evanghelisti proveniti din Turcia îndepartata: Sisinio, Martirio si Alessandro. În interiorul bazilicii, datând din secolul al XV-lea, dar construita pe o biserica de dinainte de anul 1000, am celebrat Sfânta Liturghie. A urmai apoi prânzul bogat în produse locale la hotelul Casez.
A treia si ultima etapa a zilei a fost Castelul Thun, o cladire de origine medievala sediul central al puternicei familii Thun. Castelul este situat la intrarea în Val di Non, în comuna Ton. Grupul a putut admira, multumita turului ghidat în interiorul cladirii, maretia castelului care arata impresionant si auster, dar care pastreaza o eleganta deosebita tipica familiei Thun.
Dupa vizita, pelerinii au avut timp sa se odihneasca si sa cumpere mici obiecte care sa le aminteasca de frumoasa zi petrecuta. Întoarcerea la Vicenza a avut loc în jurul orei 19.30.
Ziua a fost una bogata în credinta, dar si variata cu diferite momente culturale.

Sursa: http://www.bru-italia.eu