„În perioada 26-28 octombrie 2010 s-au desfasurat la Blaj, Sediul Arhiepiscopului Major, lucrarile sesiunii ordinare de toamna a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.
Au participat urmatorii membri ai Sfântului Sinod: Preafericitul Parinte Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica; Preasfintitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea; Preasfintitul Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla; Preasfintitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; Preasfintitul Ioan Sisestean, Episcop de Maramures; Preasfintitul Mihai Fratila, Episcop auxiliar de Alba Iulia si Fagaras, vicar de Bucuresti; Preasfintitul Vasile Bizau, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore. A absentat Preasfintitul John Michael Botean, Episcop de St. George în Canton, Ohio (SUA), care s-a adresat Sinodului printr-o scrisoare. Lucrarile Sfântului Sinod au decurs într-un spirit de colaborare fraterna sub presedintia Preafericitului Parinte Lucian.
Sinodul a început prin celebrarea unui Te Deum laudamus, oficiat în Catedrala din Blaj, iar în zilele urmatoare, lucrarile au fost deschise prin celebrarea Sfintei Liturghii.
Prima parte a lucrarilor au avut un caracter informativ: au fost trecute în revista toate activitatile Comisiilor Sinodale si s-au analizat rezultatele unor evenimente importante din viata Bisericii. Preasfintitul Florentin a prezentat un raport al activitatii Comisiei Internationale Mixte pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe, eveniment desfasurat la Viena în perioada 20-27 septembrie a.c., precum si un raport asupra activitatilor recente ale Consiliilor Superiorilor Majori din România. Preasfintitul Virgil a prezentat rezultatele recentului Sinod al Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, care s-a tinut la Roma în perioada 10-24 octombrie a.c., precum si concluziile Forumului Catolic-Ortodox de la Rhodos, din perioada 18-22 octombrie a.c.
În aceasta sesiune Sinodul a luat urmatoarele decizii:
– aprobarea Statutului Tribunalului Sinodului;
– aprobarea raportului definitiv al Conferintei BRU-Renovabis, conferinta desfasurata la Blaj în perioada 18-20 octombrie a.c., asumat de catre Sinodul Episcopilor ca document de baza pentru viitoarea organizare a activitatilor pastorale ale Bisericii;
– inventarierea si valorificarea patrimoniului eparhiilor;
– se va organiza, cât mai curând posibil, o întâlnire a lucratorilor media din BRU, cu scopul de a facilita o mai buna comunicare între eparhii;
– s-a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli si raportul financiar de investitii pe anul 2011 ale Curiei Arhiepiscopiei Majore;
– se va face un studiu de catre vicarii generali, pentru a analiza posibilitatea si utilitatea rearondarii eparhiilor.
Pe ordinea de zi s-au mai regasit teme de actualitate ale vietii si activitatii bisericesti din tara si strainatate, precum si probleme disciplinare si canonice.
În prezenta unui numeros auditoriu, membrii Sfântului Sinod au participat, în seara zilei de 27 octombrie a.c., la lansarea volumului Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, în anii comunismului – Marturii, de Ioan Moldovan si Alexandru Petarlecean. Seara s-a încheiat cu un concert de muzica sacra sustinut de soprana Daniela Vladescu si Veta Biris.
S-a stabilit ca urmatoarea sesiune ordinara a Sinodului sa aiba loc în perioada 8-10 iunie 2011 la Blaj.