„La 3 iulie 1991, trecea la cele vesnice Sigismund Toduta, fost elev si apoi profesor de muzica la Blaj. Dupa studii de specializare la Academia „Santa Cicilia“ din Roma devine profesor de teorie, solfegiu, armonie, contrapunct, fuga si compozitie, rector al Conservatorului clujean si director al Filarmonicii de Stat. Compozitiile sale s-au bucurat de aprecieri deosebite înca de la început, fiind distins, în 1940, cu premiul „George Enescu“.
În timpul cât a fost profesor la Blaj, Sigismund Toduta a colaborat cel mai mult cu Celestin Cherebetiu, între cei doi legându-se o statornica prietenie care va dainui si dupa ce ambii profesori parasesc Blajul pentru lumea academica a Clujului.
Tot la Blaj a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, Maria Ana Suciu, sora Episcopului Martir Ioan Suciu, cu care se casatoreste în anul 1940. Sotia terminase studiile filologice la Cluj si preda limba franceza la Liceul Teoretic de Fete.
Creatia sa muzicala cuprinde: muzica simfonica; muzica de camera, dar si muzica vocal-simfonica sau corala precum Missa, Psalm 97, Psalm 133, piese corale religioase si laice, oratoriul Pe urmele lui Horea, balada-oratoriu Miorita, Liturghia pentru patru voci egale, Doua madrigale pe versuri de Dante si multe atele. A fost numit membru corespondent al Academiei Române în anul 1991."
Este primul compozitor român care, dupa George Enescu si Paul Constantinescu, ajunge la un adevarat stil personal.
Adrian Solomon despre Sigismund Toduta
fragmente citate din volumul
"Academia Româna si Blajul",
Editura Buna Vestire, 2016, Blaj
Sursa: http://www.e-communio.ro