„Un grup de credinciosi, din parohia greco-catolica Bocsa, împreuna cu parohul lor, Orest Nichita, au „refacut”, pe jos, drumul pe care Simion Barnutiu – marele om politic salajean, îl parcurgea atunci când mergea la Badacin, pentru a-si vizita sora. Evenimentul – în memoria istoricului Simion Barnutiu, în an Centenar, a avut loc în prima zi a lunii iulie.
Dupa cum a explicat Cristian Borz, preot greco-catolic la Badacin, participant la acest eveniment: ,,Sora lui Simion Barnutiu a fost casatorita cu Teodor Man, bunicul lui Iuliu Maniu. Teodor Maniu a fost un taran nobil din Badacin si fruntas al comunei. Era un om zdravan si chipes. Într-o scrisoare catre unchiul sau Simion Barnutiu, din 10 martie 1861, Ioan Maniu facându-si autoportretul spune ca are trupul înalt <<numai ca sunt subtire si nu gras ca tatal meu>>. S-a casatorit cu Ileana, sora lui Simion Barnutiu, cu care a avut trei copii: Ioan, Sofia si Stefan. Teodor Maniu a murit în floarea vârstei din cauza unei pneumonii pe care a contactat-o în timp ce lucra la constructia propriei case. Ioan sau ,,Ionas’’, cum i se spunea în familie, a avut doar doi ani la moartea tatalui sau. Teodor Maniu, pe patul de moarte, a lasat ca Ionas sa fie dat la scoala mai departe. Sofia a fost o femeie de mare vaza în Badacin. Ileana a fost o femeie vrednica, desteapta, care a ramas vaduva de tânara si a chivernisit casa si averea si a crescut cu grija copiii, urmând cele lasate cu limba de moarte de sotul ei – Teodor’’, a precizat preotul Borz. Potrivit acestuia, în scrisoarea pe care o adreseaza Ioan Maniu unchiului sau, Simion Barnutiu, în 30 octombrie -1855, scria: ,,Samanati prea bine laolalta în toate celea, numai ca Mama, era mai seaca si mai palita la fata ca Dumneavoastra’’. Într-o alta scrisoare, Ionas îi mai spunea unchiului: ,,Eu alta crestere pâna în anul vietii mele 16, n-am avut decât care mi-a insuflat-o mama cu dulcile ei cuvinte. Alt exemplu de virtute n-am avut decât purtarea ei cea blânda, inima ei cea nobila, de care tot omul se mira’’.

Astfel, grupul din localitatea Bocsa a ajuns mai întâi la biserica greco-catolica din Badacin, unde alaturi de credinciosii locului si de preotul Cristian Borz au rostit „Rugaciunea lui Maniu”, apoi au cântat cântece religioase. Cei prezenti au putut asculta „file de istorie”, legatura dintre Simion Barnutiu si familia Maniu. De asemenea, enoriasii au vizitat muzeul de la demisolul bisericii si apoi s-au deplasat la Casa memoriala Iuliu Maniu unde au putut vedea stadiul actual al lucrarilor de reabilitare.

Sursa: https://realitateadesalaj.net