„În prezenta mai multor credinciosi laici si înconjurat de sapte preoti, Preasfintitul Petru Gherghel a prezidat o sfânta Liturghie solemna, vineri, 13 octombrie 2017, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria Regina" din Iasi, cu ocazia încheierii centenarului aparitiilor sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

La începutul celebrarii din catedrala din Iasi, episcopul Petru Gherghel i-a îndemnat pe toti cei prezenti sa apeleze fara retinere la mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, care nu ezita în calitate de mama, sa vina în ajutor, mijlocind la preaiubitul sau fiu, Isus Cristos. Pastorul Diecezei de Iasi a vorbit despre faptul ca Fecioara Maria, care s-a aratat acum o suta de ani celor trei pastorasi, este si astazi prezenta în mijlocul acelora care o invoca. Asemenea lui Isus, Maria doreste sa ramâna "în mijlocul nostru în toate zilele".

În cadrul omiliei, pr. Paul Budau, paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" si decan de Iasi, a reamintit tuturor istoricul faimoaselor aparitii de la Fatima. Mesajul de la Fatima surprinde prin actualitatea lui: "Sunt Fecioara Sfântului Rozariu! Am venit pentru ca oamenii sa devina mai buni. Ei trebuie totusi sa înceteze a-l ofensa pe Domnul", a amintit parintele. Ca o concluzie, pr. Paul a spus ca mesajul de la Fatima ar putea fi rezumat prin invitatia la pocainta si rugaciune.

La finalul Liturghiei, Preasfintitul Petru Gherghel a rostit o rugaciune speciala de consacrare catre Regina Rozariului de la Fatima. De asemenea, toti cei prezenti în catedrala catolica ieseana s-au unit în rugaciuni cu întreaga Biserica pentru a obtine indulgenta plenara jubiliara.

"Oricine crede ca misiunea profetica a Fatimei s-a încheiat se însala pe el însusi", spunea papa emerit, Benedict al XVI-lea. Mesajul aparitiilor sfintei Fecioare Maria de la Fatima ramâne mereu actual si reprezinta darul lui Dumnezeu pentru crestinii de astazi, în ciuda faptului ca a trecut un veac de la acele evenimente. În ziua de 13 octombrie 2017 se împlinesc 100 de ani de la ultima aparitie a Maicii Domnului de la Fatima, dar si ultima zi din Jubileul aparitiilor Sfintei Fecioare Maria la Fatima, asa cum au stabilit episcopii catolici din România la întâlnirea lor din sesiunea din primavara de anul acesta. Acest jubileu a angajat întreaga Biserica Catolica în actiuni destinate cunoasterii aparitiilor sfintei Fecioare si readuce în atentie mesajul Preacuratei si trairea lui. A fost un an în care, în calitate de fii ai Preacuratei, credinciosii si-au îndreptat privirea, inima si rugaciunea catre ea. Centenarul aparitiilor de la Fatima ne invita sa ascultam îndemnurile Reginei sfântului Rozariu, pentru ca, prin rugaciune si fapte bune, sa contribuim la mântuirea sufletelor si la stabilirea pacii în lume.

Sfânta Fecioara Maria a aparut la Cova da Iria (Fatima) de sase ori, în intervalul mai-octombrie 1917. Destinatarii mesajului au fost trei copilasi: Lucia dos Santos (10 ani) si verisorii ei, Francisc si Iacinta Marto (9 si, respectiv, 7 ani). Maria le-a cerut copiilor sa vina timp de sase luni, în ziua de 13, la aceeasi ora, si sa se roage Rozariul zilnic pentru obtinerea pacii în lume si pentru terminarea razboiului. La 13 octombrie 1917, ultima aparitie, Maica Domnului s-a prezentat ca Regina Rozariului si a cerut ca în acel loc sa se construiasca o capela în cinstea ei. Din dorinta Mariei s-a construit mai întâi o capela (1919-1921), iar apoi actuala bazilica (1928-1953).

Alin Sabau
Sursa: http://www.ercis.ro