„Episcopul Böcskei László a celebrat luni, 30 mai 2016, la ora 11.00 în Catedrala Romano-Catolica din Oradea sfânta liturghie de înmormântare al celui care a fost cel de-al 81-lea ierarh al diecezei, episcopul Tempfli József.
Au venit sa-si exprime respectul fata de episcopul raposat si sa se roage pentru mântuirea sufletului acestuia în numar mare credinciosi din dieceza, dar si din alte dieceze si eparhii, reprezentanti ai vietii publice, autoritati, lideri religiosi, reprezentanti ai cultelor, preoti din Oradea si din alte locuri. Au participat la sfânta liturghie arhiepiscopi si episcopi greco- si romano-catolici, dar este demna de subliniat si laudabila prezenta episcopului ortodox de Oradea, Sofronie Drincec, care a venit sa se roage împreuna cu fratii catolici în aceste triste momente de doliu. Din Bucuresti a sosit la Oradea nuntiul apostolic, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía. S-au unit celor prezenti în rugaciune de asemenea si reprezentanti ale diferitelor asociatii, uniuni si ordine cavaleresti, cu care episcopul defunct a avut o strânsa relatie în timpul vietii, îndeosebi în perioada activitatii sale. Nu în ultimul rând a venit sa-si ia ramas bun de la ruda lor mult iubita si familia acestuia.
Credinciosii Oradeni au avut ocazia sa-si ia ramas bun de la fostul lor episcop deja duminica dupa amiaza, având în vedere faptul, ca trupul neînsufletit al episcopului Tempfli a fost adus în Catedrala la ora 15.00, unde s-a oficiat mai apoi la ora 18.00 sfânta liturghie de recviem.
În cadrul funeraliilor de luni, omelia a fost rostita în limba româna de catre Ioan Robu, arhiepiscop romano-catolic de Bucuresti. Acesta a vorbit despre voturile si promisiunile pe care un episcop le depune în momentul hirotonirii, respectiv despre responsabilitatile pe care si le asuma. Episcopul Tempfli József a fost fidel în viata lui si în activitatea sa pastorala acestor voturi. Jakubinyi György, arhiepiscopul din Alba Iulia a vorbit despre vocatii, despre modul în care vocatia preoteasca s-a dezvoltat si transformat începând cu Vechiul Testament si pâna în Biserica moderna, facând legatura cu vocatia episcopului defunct. A tras un semn de exclamare fata de faptul, ca vocatiile preotesti sunt în continua scadere, tot mai putini sunt acei tineri, care –asa cum odinioara a facut-o episcopul Tempfli – asculta vocea Domnului care îi cheama la slujire. I-a încurajat pe credinciosii prezenti sa se roage pentru noi vocatii, exprimându-si credinta în faptul, ca episcopul defunct nu va întârzia sa mijloceasca la Dumnezeu pentru vocatii în dieceza pe care a slujit-o.
La capatul sfintei liturghii, episcopul Böcskei László i-a numit pe toti cei apropiati lui Tempfli József: colegi, cei care l-au îngrijit în lunga perioada de boala, familia. I-a îndemnat sa-si ia ramas bun de la defunct prin rugaciune. Ierarhul le-a multumit reprezentantilor sferei politice si ale cultelor pentru prezenta si rugaciune. Presedintele Ungariei, Áder János, respectiv cardinalul din Budapesta Erdo Péter si-au prezentat condoleantele printr-o scrisoare adresata episcopului Böcskei.
Dupa recviem, corpul neînsufletit a fost dus în cripta Catedralei, unde a fost asezat pentru odihna cea vesnica alaturi de alti episcopi, canonici si personalitati de vaza ale diecezei, în locul desemnat înca în timpul vietii.
Sursa: http://www.varad.org