„Saptamâna trecuta am reusit sa vizitez pentru prima data închisoarea Jilava, unul din cele mai sinistre locuri de pe pamântul românesc, intersectia groaznica a nenumarate destine frânte de tirania comunista.
Împreuna cu un grup de prieteni am strabatut, timp de doua ore curtile interioare dintre corpurile de cladire precum si multitudinea de galerii din Fortul 13 (o componenta a structurii destinate apararii militare a Bucurestiului la sfârsitul sec.19) ale carui încaperi au fost transformate în celule, spatii ce adaposteau într-o înghesuiala extrema, peste 100, poate chiar 200 de persoane… detinuti politici anticomunisti de toate orientarile, aflati în tranzit spre alte destinatii…
Majoritatea dintre noi fiind la prima vizita si relativ tineri am avut nevoie de un ghid competent. L-am avut în persoana doamnei Niculina Moica, fost detinut politic, arestata si întemnitata la vârsta de 16 ani! O parte din detentie a petrecut-o aici la Jilava… Dânsa si-a oferit timpul cu bucurie pentru a ne însoti.
Multe personalitati ale neamului românesc au patimit aici, unii aici si-au gasit sfârsitul. Desi majoritatea spatiilor sunt complet goale (repararea si amenajarea muzeala e înca doar o speranta…) în celula unde a murit Monseniorul Vladimir Ghika (deja beatificat) în anul 1954, a fost pusa o fotografie si un mic altar. Aici noi, vizitatorii, ne-am oprit si am rostit o scurta rugaciune.
N-am sa ascund faptul ca m-am gândit mult si la tatal meu, Aurel Visovan, constientizând cu emotie ca pasesc pe urmele lui, care a strabatut aceste coridoare, în cei 16 ani de detentie fiind de mai multe ori adus aici… prima data fiind în 1949, când, dupa condamnarea în procesul de la Cluj sighetenii au trecut prin Jilava fiind apoi repartizati la diferite închisori, el fiind destinat infernalului Pitesti…
Nu va invit sa vizitati Jilava (deocamdata e nevoie de aprobari si formalitati). M-as bucura ca sighetenii sa vada macar Memorialul de la noi din oras, pentru a întelege ce a însemnat comunismul… Daca veti duce acolo un prieten care n-a fost înca, veti contribui la trezirea natiunii din cosmar!

Sursa: http://www.salutsighet.ro