„În data de 7 noiembrie 2015, Autoguvernarea Româna si Asociatia Culturala a românilor din Leta Mare (Letavertes), judetul Hajdu-Bihor, au organizat XI-a editie a „Memorialului Ziua Vulcan-Irinyi-Popfiu”. În cadrul festivitatii, au fost elogiate personalitati marcante de origine româna, de religie greco-catolica, care se leaga de aceasta localitate: Iosif Vulcan, Ioan Irinyi si Iustin Popfiu. Iosif Vulcan (1841–1907), care a trait în Leta Mare, a fost publicist si scriitor, membru al Academiei Române. A fost initiatorul aparitiei revistei “Familia“, unde a debutat Mihai Eminescu, cu poezia „De-as avea.” Ioan Irinyi, chimist si om de stiinta, a fost inventatorul chibritului cu fosfor iar Iustin Popfiu (1841–1882) a fost teolog, protopop greco-catolic si erudit scriitor.
La manifestare au participat ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, Monica Radu, secretar II si Florin Trandafir Vasiloni – consulul general al României la Gyula. Au mai participat pr. Marius Maghiaru, presedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU),Tiberiu Juhasz, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Românilor din Ungaria (ATRU), Margareta Tat si Bertold Netea, primarul si viceprimarul de la Micherechi s.a. Au contribuit la buna desfasurare a manifestarilor si au participat invitati din România, precum dr. Aurel Chiriac – directorul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, Ioan Pop- directorul muzeului Iosif Vulcan din Oradea.
Festivitatea a debutat cu o conferinta la primaria din localitate, unde dupa cuvântul de deschidere rostit de presedintele Autoguvernarii Române, Gavril Crisan, primarul localitatii Menyhart Karoly a subliniat în discursul sau ca cele trei personalitati ale localitatii, Iosif Vulcan, Ioan Irinyi si Iustin Popfiu au fost maghiari, români si europeni deopotriva. Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta i-a felicitat pe organizatori pentru însufletirea si constiinciozitatea cu care se îngrijesc de memoria înaintasilor lor, care sunt adevarate modele de urmat pentru tinerii de astazi. Traducerea a fost asigurata de pr. Marius Maghiaru.
Au urmat apoi depuneri de coroane. Prima ceremonie s-a desfasurat la mormântul lui Iustin Popfiu (1841–1882), situat în curtea bisericii greco-catolice din Leta Mare. Protopopul de Leta Mare, Szimicsku Ferenc si pr. Florin Tatar, parohul Parohiei greco-catolice din Holod, jud. Bihor, au oficiat o slujba de pomenire în biserica, recent resfintita. Biserica greco-catolica româna din Leta Mare a fost construita în anul 1802. Pe iconostasul bisericii înca si acum se mai pot citi inscriptii în limba româna, care atesta ca aceasta comunitate este de origine româna.
Ceremonii de depuneri de coroane de flori au mai avut loc la Casa de cultura a orasului Leta Mare, unde se afla o placa comemorativa ridicata în cinstea lui Iosif Vulcan si în curtea scolii generale “Irinyi János”, unde se gasesc mormintele familiei Irinyi.