„Comunitatea Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica din Vintere a avut duminica, 14 septembrie, mai multe motive de bucurie prin Sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci, aniversarea a 230 de ani de la înfiintarea Parohiei Vintere, 100 de ani de la nasterea în Vintere a Preasfintitului Iuliu Hirtea, episcop de Oradea, precum si reînfiintarea dupa 84 de ani a Reuniunii Mariane.
Cu aceasta ocazie Preasfintitul Virgil Bercea, episcop de Oradea, s-a aflat în mijlocul comunitatii. Preasfintitul a fost întâmpinat de catre primarul comunei Holod, dl Ioan Horga, precum si de consilieri locali, de oficialitati locale, judetene si parlamentari. Un grup de tineri si copii îmbracati în costume populare i-au oferit traditionala pâine si sare, precum si buchete de flori.
Sfânta Liturghie Arhiereasca a fost celebrata de catre Preasfintitul Virgil Bercea, împreuna cu 9 preoti. În cadrul predicii, Preasfintia Sa a facut o paralela între dorinta evreilor ca Isus sa fie ucis, pentru ca asa era legea, si dorinta autoritatilor comuniste de a desfiinta Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, folosind acelasi argument: aceasta este legea, desigur strâmba, la vremea respectiva.
Dupa Sfânta Liturghie s-a celebrat un parastas pentru odihna sufletului Preasfintitului Iuliu Hirtea, nascut în Vintere, episcop de Oradea în ilegalitate, în perioada 1949-1978. A urmat prezentarea de catre pr. dr. Florin Jula, paroh de Vintere, a unor date istorice legate de parohie. În ceea ce priveste aniversarea centenarului nasterii Preasfintitului Iuliu Hirtea, a luat cuvântul dl cercetator Silviu Sana, din cadrul Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai" Oradea. S-a facut o prezentare succinta a datelor si momentelor celor mai semnificative din biografia Preasfintitului Hirtea. Întrucât Preasfintitul Iuliu Hirtea a fost un mare poet, recent publicându-se un volum de poezie, actrita Anca Banda a recitat câteva poezii din opera episcopului, într-o atmosfera de puternica emotie. A urmat reînfiintarea dupa 84 de ani a Reuniunii Mariane din Vintere. Reuniunea Mariana a fost înfiintata în Vintere în anul 1930, pe data de 9 noiembrie, sub coordonarea parintelui Virgil Muntean. Atunci s-au înscris un numar de 30 de persoane. Acum, la peste 84 de ani de la acel moment, s-au înscris în Reuniunea Mariana un numar de 20 de persoane care si-au consfintit viata Preacuratei Fecioare Maria. Preasfintitul Virgil le-a oferit celor ce s-au înscris câte o diploma, o medalie miraculoasa cu Fecioara Maria si un rozar. În final a multumit organizatorilor, si în special Parohiei Vintere, Asociatiei Episcop Vasile Aftenie si Consiliului Judetean Bihor, reprezentat la manifestare de catre vicepresedintele Ioan Mang.
Dupa slujba, toti participantii au mers în procesiune la noul loc de joaca si terenul de fotbal amenajate pe terenul parohiei pentru tinerii si copiii din sat, acestea fiind sfintite cu aceasta ocazie. Trebuie mentionat faptul ca terenul de joaca si terenul de fotbal au fost amenajate ca urmare a unui parteneriat între Parohia Vintere si firma Celestica din Oradea. Preasfintia Sa a multumit reprezentantilor firmei Celestica si firmei Romarketing pentru disponibilitatea de care au dat dovada, dând un exemplu tuturor ca doar printr-o implicare activa se pot îmbunatatii conditiile de trai ale locuitorilor de la sate. Copiii din Vintere meritau un loc de joaca amenajat corespunzator.