„În drum spre Ziua Mondiala a Tineretului, care va avea loc în Panama între 22 si 27 ianuarie, anul viitor, Comitetul de Organizare Local (COL), în strânsa colaborare cu Dicasterul pentru Laici, Familie si Viata, a organizat în perioada 7-9 iunie 2018, în capitala tarii gazda, a doua întâlnire pregatitoare cu responsabilii nationali ai oficiilor de tineret din întreaga lume. La întâlnire au participat peste 200 de delegati ai conferintelor episcopale, asociatiilor si miscarilor din Biserica Catolica, din aproape 100 tari. România a fost reprezentata de parintele Felix Roca, responsabil al Oficiului National pentru Pastoratia Tineretului din cadrul Conferintei Episcopilor Catolici din România, si Raluca Cocut, reprezentant al tinerilor.

Lucrarile din cadrul întâlnirii au fost coordonate de presedintele COL, PS José Domingo Ulloa, arhiepiscop de Panama. Ospitalitatea si bucuria poporului panamez s-au oglindit fidel în persoana episcopului care, cu multa deschidere, a ramas alaturi de delegati pe toata durata întâlnirii. Alaturi de episcop au fost prezenti si ÎPS Miroslaw Adamczyk, nuntiul apostolic în Panama, precum si alti episcopi din Panama.

În prima parte a lucrarilor, COL a prezentat tuturor celor prezenti aspectele legate de organizare cu privire la participarea pelerinilor si a voluntarilor: înscrieri, conditii de calatorie, asigurari, beneficii, recomandari. S-au prezentat structura si alte detalii referitoare la Zilele în Dieceze, celebrarile principale, Festivalul Tinerilor, Târgul Vocational si cateheze. Dupa fiecare sesiune de prezentari, fiecare delegat a avut oportunitatea de a adresa întrebari, a cere clarificari si chiar a face recomandari care sa îmbunatateasca organizarea si desfasurarea evenimentului.

La întâlnire au fost prezente si autoritatile locale, care au oferit mai multe informatii despre siguranta pelerinilor, transport si alte aspecte logistice. O surpriza si în acelasi timp o bucurie a fost prezenta presedintelui Republicii Panama, Juan Carlos Varela, care a dorit mult sa se întâlneasca cu responsabilii din toata lumea. El a vorbit cu mult entuziasm despre pregatirile si întâlnirea care se va desfasura anul viitor în Panama si a raspuns fara ezitari fiecarei întrebari din partea delegatilor, dovedind un real interes fata de aceasta frumoasa întâlnire a tinerilor, mai ales ca si el a fost pelerin la ZMT Rio, ca participant, si apoi la ZMT Cracovia, în calitate de presedinte de stat.

A doua parte a programului din Panama a cuprins vizitele locurilor care vor gazdui evenimentele centrale din cadrul ZMT, dar si a capitalei. Astfel, participantii au avut ocazia sa cunoasca specificul si cultura panameza, au gustat din traditiile localnicilor si au facut cunostinta cu particularitatile Bisericii locale.

De fiecare data, aceasta întâlnire pregatitoare destinata responsabililor nationali este cu adevarat folositoare si chiar necesara. Multe informatii care se transmit în acest cadru sunt esentiale pentru o organizare reusita a grupurilor de pelerini care îsi doresc sa participe la Ziua Mondiala a Tineretului. Cu ajutorul acestei întâlniri, si România se pregateste sa trimita pelerini în Panama si sa se bucure, alaturi de peste 100 de tari de pe tot mapamondul, în iubirea lui Cristos care aduce tinerii împreuna, sub calauzirea Sfintei Fecioare Maria.