„Noi, credinciosii din Parohia Greco-Catolica din Marghita, aducem lauda si multumire Tatalui Ceresc pentru imensul privilegiu de a ne-o trimite pe Fecioara Sfântului Rozar din valea Iria- Fatima, pe valea Barcaului, la Marghita.
Însusi “Surâsul lui Dumnezeu” a coborât deasupra noastra în primele zile din luna iulie( 1-2 iulie, 2017), la 100 de ani de la prima aparitie a Preacuratei Fecioare.
Sute de credinciosi, împreuna cu pastorii nostri spirituali –preotii- am venit sa ne închinam si sa ne consacram, pe noi si familiile noastre, Inimii Neprihanite a Mariei. Multumim si apreciem în mod cu totul deosebit implicarea sincera si neconditionata, daruirea sufleteasca de care a dat dovada parintele nostru Gheorghe Lit-Demian, în organizarea si desfasurarea acestui eveniment deosebit, la modul cel mai înalt posibil, alaturi de parintele protopop si vicar cu preotii Antoniu Chifor si ceilalti preoti. Împreuna cu noi, ne-am consacrat Sfintei Fecioare nu numai pe noi si familiile noastre, ci întreg orasul, tara si poporul nostru.
Cuvintele nu pot exprima emotia, trairile si toate sentimentele pe care le-am trait alaturi de Maica noastra din Ceruri. De aceea lasam loc de “Rugaciune” poetului nepereche zamislit din mijlocul acestui popor, Mihai Eminescu:
“Craiasa alegându-te,
Îngenunchem, rugându-te,
Înalta-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie,
Fii scut de întarire
Si zid de mântuire,
Privirea-ti adorata
Asupra-ne coboara,
O, maica preacurata
Si pururea fecioara,
Marie!

Noi, ce din mila sfântului
Umbra facem pamântului,
Rugamu-ne-ndurarilor
Luceafarul marilor;
Ascula-a noastre plângeri
Regina peste îngeri,
Din neguri te arata,
Lumina dulce clara,
O, maica preacurata
Si pururea fecioara,
Marie!”