„Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti si Muzeul National de Arta al României organizeaza în perioada 13 iunie – 2 septembrie 2018 expozitia „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrarile, prezentate în premiera în România, vor fi expuse în Salile Kretzulescu din Calea Victoriei,nr. 49-53, din capitala. Vernisajul expozitiei va avea loc marti, 12 iunie, ora 17.00.

Expozitia este o selectie din desenele si gravurile lui Vladimir Ghika ce provin de la colectionari, care cu generozitate le-au donat, dupa anul 2010, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti (ARCB), unde sunt pastrate în „Arhiva Vladimir Ghika”.

Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika si al Alexandrinei, nascuta Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasa educatie „prin lucruri si carti” – asa cum chiar el marturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul si filosofia, apoi teologia, dar si artele în tinerete, dedicându-si timpul si viata pentru slujirea aproapelui, devenind preot si martir al credintei. Si-a valorificat talentele si talantii precum un carturar, lasând în urma nu doar o importanta activitate pastorala, asezata sub semnul caritatii, dusa pâna la martiriu, ci si o opera artistica deosebita.

„Pe vremea când toti avangardistii încercau sa deschida alte drumuri pentru arta prin diversitatea curentelor artistice, acest print român în straie preotesti cucerea lumea cu desenele sale miniaturale, pline de fantezie si un imaginar transfigurat de harul sau si, de ce nu, de spiritul epocii în care traia. Admirând aceste lucrari vom putea descoperi ca nimic nu este întâmplator reprezentat, totul este gândit cu amanuntul, cautat si asezat în asa fel încât formele create sa transmita o stare de spirit, sa devina mesagerii lui, sa încânte ochiul, sa-l bucure si sa-l îmbogateasca pe cel care le priveste. Putem spune ca Vladimir Ghika a creat toate aceste lucrari în spiritul caritatii, transformându-si talentul pentru desen într-o preocupare ex cathedra, însumând o opera artistica unica, despre care putina lume stie. Astfel ca vom fi introdusi într-o lume imaginara, fantastica, o lume plina de mister, încarcata cu credinta si har dumnezeiesc, puse în slujba Bisericii crestine, în slujba aproapelui si a tarii sale, România”, a declarat Anna Mária Orbán, curatorul expozitiei.

Expozitia cuprinde ilustratiile pregatite pentru cartea sa La Visite des pauvres, realizate în jurul anului 1922, niciodata publicata cu ilustratii, urmata de Les Intermèdes de Talloires – o serie de desene originale din anul 1919, si de gravurile realizate dupa aceleasi desene, publicate în 1923, în editie bibliofila, de Victor Jacquemin la Paris. Celelalte desene reprezinta letrine, fantezii decorative – cum le numea autorul lor, ex libris-uri, doua schite de timbre cu Stemele Principatelor Române, proiectul de sigiliu al Consiliului National al Unitatii Române, ilustratiile color Învierea lui Lazar, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagina de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hârtie si desene pe obiecte (doua cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru un bazar de binefacere. În expozitie este prezentat si un tablou pe spatele caruia se afla semnatura sa olografa: Vladimir I. Ghika fecit. (1917), ce provine din colectia familiei Cosmovici precum si multe alte desene si schite pregatitoare pentru compozitiile sale unice.

Muzeul National de Arta al României / Salile Kretzulescu
CaleaVictoriei 49-53, Sector 1, Bucuresti 010063
13 iunie –2 septembrie 2018
Program de vizitare: miercuri – duminica, 10.00-18.00
Pretul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna

Informatii suplimentare:
Sectia Educatie, Comunicare, Proiecte Culturale si Marketing
Muzeul National de Arta al României
Calea Victoriei 49-53, Sector 1, Bucuresti 010063
Telefon: 021 314 81 19
Email: comunicare@art.museum.ro

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti
Str. G-ral Berthelot 19, Bucuresti
www.vladimirghika.ro
Pr. Francisc Ungureanu
Telefon: 0722433668
Dna. Anna Orban
Telefon: 0721475067