„Densitatea demografica a accentuat gravitatea dezastrului natural din Guatemala. Potrivit asociatiei bisericesti Caritas, exista temeri ca sub cenusa si-ar fi pierdut viata trei mii de oameni. Eruptia vulcanului Fuego din 2018 este cea mai grava din ultimii 44 de ani.
Aproximativ 70 de persoane si-au pierdut viata, potrivit unui bilant provizoriu, si aproape doua milioane de oameni au fost afectati în urma eruptiei vulcanului Fuego din Guatemala. Cu o înaltime de peste 3.700 de metri, vulcanul se afla la 35 de kilometri în sud-vestul capitalei, Ciudad de Guatemala. Eruptia a avut loc pe neasteptate în noaptea dintre duminica si luni, 4 iunie 2018: în câteva minute un nor imens de gaze, fum si cenusa a acoperit cerul, dupa care s-a depus rapid pe teritoriul din jur, o regiune cu densitatea demografica foarte ridicata. Expertii vorbesc de un efect asemanator celui care s-a verificat la Pompei. Unele localitati au fost efectiv înmormântate sub cenusa.

Mobilizarea diecezei de Escuintla
În aceasta situatie a intervenit dieceza de Escuintla, cea mai afectata de dezastrul natural, cu un comunicat de presa al episcopului diecezan, mons. Victor Hugo Palma Paul. ”Cerem autoritatilor locale si nationale sa continue acordarea de servicii din respectivele competente. În multe cazuri am vazut rapiditate si angajare civica. Este important sa nu ramânem la jumatatea drumului si sa oferim atentia cuvenita miilor si miilor de persoane sinistrate de la Escuintla, Chimaltenengo si Secatepéquez”.

La rândul sau, Biserica catolica din Guatemala face tot posibilul pentru a venit în ajutorul sinistratilor. A mobilizat în scurt timp parohiile si centrele Caritas, acordând prioritate celor care si-au pierdut locuintele si s-au aflat dintr-o data fara adapost. În trei parohii au fost instalate câte un centru de primire a celor care si-au pierdut casa si bunurile de prima necesitate. De asemenea, asociatia Caritas din dieceza de Escuintla a cerut ca fiecare parohie sa organizeze pe 10 iunie o colecta speciala pentru sinistrati.

Cea mai grava eruptie din ultimii 44 de ani
Densitatea demografica a accentuat gravitatea dezastrului. Potrivit asociatiei Caritas, preluata de agentia SIR, este de asteptat ca sub cenusa sa-si fi pierdut viata trei mii de oameni. Eruptia vulcanului Fuego din 2018 este cea mai grava din ultimii 44 de ani. Reprezentantii Caritas au spus ca ”din nefericire, la nivel guvernamental nu exista o structura care sa gestioneze situatiile de urgenta, drept care exista pericolul ca nimeni sa nu se mai gândeasca la soarta oamenilor afectati de aceasta catastrofa”. Angajamentul asociatiei bisericesti Caritas urmareste un plan de actiune pe termen scurt si mediu, solicitând în aceasta privinta atât sprijinul asociatiilor Caritas din Europa cât si al oamenilor de buna vointa.

Apropierea papei Francisc fata de sinistratii din Guatamala
Într-o telegrama transmisa arhiepiscopului Nicolas Thevenin, nuntiu apostolic în Guatemala, Sfântul Parinte se declara ”profund îndurerat” la aflarea stirii despre eruptia violenta a vulcanului Fuego, care a provocat numeroase victime si imense pagube materiale, afectând ”un numar semnificativ” de locuitori ai zonei. În acelasi timp, în telegrama semnata de cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin, pontiful asigura rugaciunea sa pentru odihna vesnica a celor raposati si pentru toti ”cei care sufera urmarile acestui dezastru natural”. Papa Francisc a cerut nuntiului apostolic din Guatemala sa transmita cele mai sincere condoleante si expresia apropierii sale fata de rudele care deplâng pierderea celor dragi. Totodata, pontiful a transmis apropierea sa spirituala fata de cei raniti si de cei care lucreaza neobosit în ajutorarea celor afectati de aceasta calamitate. În fine, Sfântul Parinte ”cere de la Domnul sa reverse asupra tuturor darurile solidaritatii, seninatatii spirituale si sperantei crestine”, în timp ce împarte din inima binecuvântarea sa apostolica.

Sursa: https://www.vaticannews.va