„În acest week-end în Oradea a avut loc un eveniment organizat de Fundatia Clubul Dreptei în cadrul proiectului Oradea – Oras al Marii Uniri, finantat de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale prin Programul ACCES CENTENAR – sesiunea 2017. Lansat în perspectiva celebrarii Centenarului Marii Uniri de la 1918, programul ACCES prefigureaza debutul manifestarilor culturale dedicate sarbatoririi unui moment emblamatic în istoria României.

Pe data de 24 noiembrie 2017 s-au împlinit 90 de ani de la moartea lui Ion I. C. Bratianu, artizanul Marii Uniri (1918), fost prim-ministru, cel de numele caruia se leaga Constitutia României (1923), introducerea votului universal sau reforma agrara.

Oradea – Oras al Marii Uniri este un proiect care a avut loc la nivelul liceelor din judetul Bihor si a constat într-un concurs de schite pentru teatru având ca tema Marea Unire de la 1918. Scenariile concepute de catre liceeni si înscrise în concurs au fost analizate de catre un juriu format din Andrian Locovei, actor în cadrul Teatrului Regina Maria, Ionut Ciorba, istoric din partea Muzeului Cetatii si Orasului Oradea si George Tatar, din partea Fundatiei Clubul Dreptei. Echipele de liceeni au fost invitate sa îsi puna în scena creatia, pe data de 25 noiembrie, în fata sustinatorilor si a publicului bihorean, într-un eveniment organizat la sala Florica Ungur, care s-a încheiat cu premierea participantilor. În aceeasi zi la Cetatea Oradea a fost arborat steagul cu însemnele regalitatii si s-a intonat imnul tarii.

Scopul proiectului a fost acela de a aduce participantii în ipostaza de a se documenta în detaliu, de a identifica personajele cheie si de a crea o schita pentru teatru pornind de la istoria Marii Uniri.

Astfel, ca urmare a punerii în scena a pieselor, premiul pentru ,,Cel mai original scenariu” a fost acordat Colegiului National „Emanuil Gojdu” din Oradea, pentru sceneta cu titlul „Cursul Istoriei”. Premiul ,,Cea mai buna punere în scena” a fost acordat Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, pentru sceneta cu titlul „Rasarit de soare”. Premiul pentru ,,Cel mai bun impact asupra publicului’’ a fost acordat Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” pentru sceneta cu titlul „Oradea – între deznadejde si speranta”. Premiul pentru ,,Cea mai buna acuratete a evenimentelor istorice – premiul I.C. BRATIANU” a fost acordat Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca pentru sceneta „Marea Unire de la 1918”.

Fundatia Clubul Dreptei este o organizatie non profit care a oferit de-a lungul timpului sprijin pentru forme civice de manifestare, pentru dezvoltarea unei vieti intelectuale independente, pentru cenacluri literare si de promovare a traditiilor românesti. Prin proiectele sale Fundatia a îmbratisat si spiritul european al diversitatii realizând activitati cultural-educative, sezatori-spectacol sau momente poetice si spectacole de dans popular.
Sursa: http://oradeaindirect.ro