„Ziua Eroilor a fost marcata, ieri, la Oradea, printr-o serie de manifestari militar-religioase. Festivitatile au debutat în fata Muzeului Militar si au continuat cu o slujba de pomenire la Biserica Garnizoanei Oradea si în Cimitirul Municipal, acolo unde au avut loc depuneri de coroane.
Programul dedicat Zilei Eroilor a debutat, ieri dimineata, la ora 8.30, la placa comemorativa a Diviziei 11 Infanterie de pe fatada Muzeului Militar National – filiala Oradea cu un ceremonial care a cuprins intonarea Imnului national al României, un moment de reculegere în semn de cinstire si pomenire pentru Eroii Divizei 11 Infanterie, rostirea de alocutiuni privind însemnatatea evenimentului si festivitatea depunerii de jerbe de flori la placa comemorativa.
Participantii s-au deplasat apoi la Biserica Militara „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Garnizoanei Oradea, unde a fost oficiata Liturghia de Înaltarea Domnului. Dupa slujba religioasa, participantii s-au deplasat în alai spre Capela Municipala din Cimitirul Rulikowski, unde s-a desfasurat un ceremonial militar. la ceremonie au participat si seminaristii Seminarului Teologic Greco-Catolic însotiti de catre parintele rector, Anton Cioba.
Acesta a început, de asemenea, cu intonarea Imnului national al României, un moment de reculegere în semn de cinstire si pomenire pentru Eroii Neamului si o slujba de pomenire a acestora. Alocutiuni privind însemnatatea evenimentului au fost rostite de prefectul Ioan Mihaiu si de presedintele Filialei Bihor a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor „Regina Maria”, colonel (rz) Dan Poinar. Prefectul a dat citire mesajului transmis de catre ministrul de Interne, Carmen Dan, în timp ce col. (r) Dan Poinar a vorbit despre semnificatia zilei. „Nu am fi azi ceea ce suntem, daca ei nu s-ar fi jertfit. Eroii nu mor niciodata. Generatiile care vin trebuie sa învete de la noi ce însemana a-i cinsti pe înaintasi si sa afle de ce traiesc azi într-o tara libera”, a subliniat Dan Poinar.
Organizatorii au dat apoi citire numelor eroilor care îsi dorm somnul de veci în cimitirul din Oradea, dar si ale celor cazuti pe front si înmormântati în Polonia si Germania. De asemenea, au fost pomeniti si cei doi militari bihoreni decedati în teatrele de operatiuni din Afganistan, în 2003, Iosif Silviu Fogorasi si Mihail Anton Samuila. Dupa un scurt moment artistic, sustinut de violonistul Adrian Miclaus, a urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe sau buchete de flori, succesiv, la monumentul „Vulturul” al Eroilor Români cazuti în Primul Razboi Mondial; la monumentul Eroilor Români cazuti în al Doilea Razboi Mondial; la mormintele Eroilor Români cazuti în Revolutia din Decembrie 1989; la monumentul Militarilor Unguri cazuti în Primul si cel de-al Doilea Razboi Mondial; la monumentul Eroilor Sovietici cazuti în al Doilea Razboi Mondial. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detasamentului de onoare si onorul muzicii militare.

Sursa: https://www.crisana.ro