„Pentru a 100-a aniversare a aparitiilor Fecioarei Maria la Fatima, Portugalia, Papa Francisc a decis sa ofere ocazia de obtinere a indulgentei plenare pentru întregul an aniversar, care a început pe 27 noiembrie 2016 si se va încheia pe 26 noiembrie 2017. Rectorul Sanctuarului de la Fatima, André Pereira, a vorbit pentru CNA despre cele trei modalitati prin care indulgenta plenara poate fi obtinuta în aceasta perioada jubiliara. Conditiile generale sunt Spovada si Împartasirea, rugaciunea la intentia Sfântului Parinte si detasarea interioara de pacat. Conditiile speciale sunt, la alegere sau dupa posibilitati, una din urmatoarele trei:
1. Un pelerinaj la Sanctuar. Prima cale este aceea a unui pelerinaj la Sanctuarul de la Fatima si participarea la o celebrare sau rugaciune dedicata Fecioarei. În plus credinciosul trebuie sa se roage Tatal nostru, sa recite Crezul si sa o invoce pe Maica lui Dumnezeu.
2. O rugaciune în fata oricarei statui a Fecioarei de la Fatima. A doua cale se aplica „credinciosilor care viziteaza cu devotiune o statuie a Fecioarei de la Fatima, expusa solemn spre venerare publica în orice biserica, oratoriu sau loc cuvenit în zilele aniversarii aparitiei, adica în ziua a 13-a a fiecarei luni din mai pâna în octombrie 2017, acolo participând cu devotiune la o celebrare sau o rugaciune în onoarea Fecioarei Maria”. Rectorul Sanctuarului a subliniat ca vizita la statuia Fecioarei nu trebuie sa fie doar la Fatima, nici macar exclusiv în Portugalia, ci oriunde în lume. Cei care doresc indulgenta mai trebuie sa se roage Tatal nostru, Crezul si sa o invoce pe Fecioara de la Fatima.
3. Pentru batrâni si infirmi. A treia cale de obtinere a indulgentei plenare se aplica celor care, datorita vârstei, bolii sau din alta cauza grava, nu pot urma una din primele doua cai. Acestia se pot ruga în fata unei statui a Fecioarei de la Fatima si trebuie sa se uneasca spiritual cu celebrarile jubiliare din zilele aparitiilor, adica 13 ale lunii, din mai pâna în octombrie 2017. De asemenea trebuie „sa ofere lui Dumnezeu cel milostiv, cu încredere, prin Maria, rugaciunile si suferintele lor sau sacrificiile pe care le fac în propria lor viata”.

Sursa:http://www.catholica.ro