În ciuda faptului că era o oră atât de matinală, pe fețele noastre se vedea bucuria și entuziasmul de a merge împreună spre această nouă experiență, de a contribui direct la buna desfașurare a vizitei Suveranului Pontif pe Câmpia Libertății de la Blaj (…), o misiune plină de entuziasm și o formă de slujire: aceasta spun trei dintre voluntarii Papei la Blaj, care au trăit „altfel” vizita istorică a Succesorului lui Petru în țara noastră, alăturându-se în mod activ celor 500 de voluntari prezenți duminică, 2 iunie a.c., în Mica Romă.
Din Eparhia de Oradea au fost la Blaj peste 60 de voluntari, coordonați de Biroul Pastoral EGCO. Printre aceștia, s-au aflat 11 tineri din Asociația Cercetașii Creștini Români, prima asociație constituită în România pe modelul cercetășiei creștine.
„Am fost foarte entuziaști de la bun început așteptând vizita Papei, iar dacă am putut să facem ceva ca să facilităm experiența plăcută a pelerinilor am făcut-o cu mare plăcere, pentru că fapta bună a fiecărei zile este una dintre sarcinile unui cercetaș, pentru a progresa el însuți în viața spirituală. Fapta bună este o datorie pentru noi și am făcut-o cu plăcere”, spune într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO, Valeriu Domuța, conducătorul grupului de Cercetași Creștini Români din Oradea, explicând totodată misiunea acestora:
„Încercăm să fim alături de Biserică, ca o formă a apostolatului laicilor și acest lucru mă motivează: încercând să schimbăm viața celorlalți, apropiindu-i de Dumnezeu, prin metodele Cercetășiei. Unul dintre scopurile acesteia este descoperirea lui Dumnezeu”.
Întrebat ce semnificație a avut vizita Papei Francisc în viața sa, intervievatul răspunde:
„Am fost și acum 20 de ani la București la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea. Sigur, atunci am trăit o emoție extraordinară, pe care mi-am dorit să o retrăiesc și acum. Dar, mai mult decât vizita Papei probabil am așteptat beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici, pentru că am crescut în Biserica Greco-Catolică și am cunoscut martiriul și suferința întregului episcopat, a multor preoți și călugări. Iar momentul beatificării l-am așteptat probabil de când mă știu”.
Coordonatorul grupului cercetășesc din Oradea ne mărturisește totodată că o parte dintre cercetașii voluntari ai Papei de la Blaj, se vor reîntâlni cu Sfântul Părinte la Roma, la finalul lunii iulie a.c.. „Anul acesta va fi o premieră pentru cercetășia din România: 30 de drumeți și călăuze din țara noastră vor merge într-un pelerinaj la Roma, în cadrul proiectului Euromoot, la care participă 4000 de cercetași din toată Europa. La finalul lunii iulie a.c., pornesc din diferite locații și se vor întâlni cu toții la Roma, cu Sfântul Părinte. Pentru prima oară este o participare atât de numeroasă din partea cercetașilor români”.
Despre experiența de voluntar al Papei la Blaj, Tereza Chivari, studentă la Medicină în Oradea, ne mărturisește că a dorit încă din prima clipă să fie un membru activ al acestei vizitei istorice:
„Am dorit să fiu voluntar încă de când s-a anunțat oficial vizita Papei, pentru că mi-am dat seama că în modul acesta trăiesc tot evenimentul altfel. Pentru că în momentul în care ești în «spatele evenimentului» totul are o altă însemnătate. Am dorit să fiu un membru activ al acestei vizite, considerând că este un moment unic.
Surprinzător, întâlnirea cu Papa Francisc mi-a dat un sentiment de liniște, ca și cum el era acolo dintotdeauna, căci locul Sanctității Sale este acolo, în mijlocul oamenilor. Mă așteptam să fie o «cascadă de emoții», dar în momentul în care l-am văzut mi-a dat un sentiment de liniște și pace, încât am rămas puțin surprinsă efectiv. Rămân în suflet, după această vizită, cu o frază, spusă de Papa Francisc la Iași: «fericirea noastră înseamnă să îi facem fericiți pe ceilalți, toate celelalte sunt povești»”.
„După o zi în care am ajutat la pregătirea Câmpiei Libertății și ne-am familiarizat cu orașul, pornind încă din zorii dimineții spre Blaj, mult așteptata zi de duminică, 2 iunie a.c., a sosit. Eram plini de entuziasm”, ne spune Cristina Mihălțan, președinte ASTRU Oradea, împărtășindu-ne totodată această filă istorică de viață, trăită ca voluntar al Papei Francisc la Blaj:
„Duminică, 2 iunie a.c., ora 05.00 dimineața. Au început sa vină pelerinii… rareori în viață întâlnesti oameni care la acea oră sunt cu zâmbetul pe buze, voioși și încărcați cu o energie pozitivă debordantă. Ne-au umplut de energie când îi vedeam cum vin, în ciuda multor ore petrecute pe drum, a ploii ce se pornise și probabil a oboselii deja acumulate. În jurul orei 10.30, am reusit și noi, voluntarii din oraș, să ajungem pe Câmpia Libertății. Ne-am asezat în sectorul E și am asteptat venirea Papei. Peste tot în jurul nostru simțeam bucuria și emoțiile tuturor. Era un moment istoric cel la care participam.
Nerăbdarea, bucuria și entuziasmul creșteau cu fiecare minut. «Papa a ajuns!»: se auzea un murmur de bucurie în jurul meu. Îl vedeam cum îi saluta pe cei prezenți cu un zâmbet cald. Un lucru mi s-a părut foarte interesant: toate persoanele cu care am povestit după eveniment, au rămas cu impresia ca Papa i-a privit în ochi pe fiecare și i-a salutat personal, deși se afla într-un papamobil. Am participat apoi la Sfânta Liturghie de beatificare a episcopilor martiri ai Bisericii Greco-Catolice, hrănindu-mi sufletul cu fiecare cuvânt rostit de Sfântul Părinte. Mi-a plăcut indemnul Sanctității Sale de a-L pune pe Dumnezeu «în centrul inimii noastre» și nu interesele personale, etichetele sau ideologiile care ne fac să fim orbi în a vedea ceea ce se întâmplă în jur, precum și încurajarea de a duce lumina Evangheliei contemporanilor noștri, pe urmele Fericiților episcopi, să luptăm asemeni lor împotriva noilor ideologii care apar. A fost o experiență unică, am fost parte dintr-un moment istoric și sunt fericita că am contribuit la acel «să mergem împreună» cu Papa Francisc la Blaj!”.
M. Caba