„«Caci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu prin credinta în Cristos. Toti câti ati fost botezati în Cristos v-ati îmbracat în Cristos» (Gal 3, 26-27). Acest fragment, luat din Scrisoarea sfântului apostol Paul catre Galateni, s-a aflat la baza catehezei audientei generale de miercuri, 16 mai 2018, cu desfasurare în Piata Sfântul Petru. Cu titlul "Îmbracati în Cristos", reflectia pontifului a încheiat seria catehezelor dedicate de papa Francisc sacramentului Botezului.

Papa Francisc: «Astazi încheiem ciclul catehezelor despre Botez. Efectele spirituale ale acestui sacrament, invizibile pentru ochi, dar active în inima celor care au devenit creaturi noi, sunt explicite în oferirea hainei albe si a lumânarii aprinse … .»
Acestea sunt semne vizibile care demonstreaza demnitatea botezului si vocatia crestina, dupa cum a spus sfântul Paul: "Toti câti ati fost botezati în Cristos v-ati îmbracat în Cristos " (Gal 3,27, Rom 13,14).»

Pontiful a explicat ce înseamna sa ne îmbracam cu Cristos, facând trimitere la sfântul Paul care a evidentiat virtutile pe care cel botezat trebuie sa le cultive: "Ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si iubiti, îmbracati-va deci cu dragoste, cu îndurare, cu bunatate, cu umilinta, cu blândete si rabdare… . Însa, mai presus de toate acestea, îmbracati-va cu iubire, care este legatura desavârsirii". (Col 3, 12-14).

Succesiv, referindu-se la semnificatia lumânarii de la Botez, care se aprinde de la lumânarea pascala, gest însotit de cuvintele "Primiti lumina lui Cristos", ambele destinate sa ne aminteasca ca nu suntem noi lumina, ci Isus Cristos, pontiful s-a oprit asupra vocatiei crestine "de a umbla ca fii ai luminii, perseverând în credinta".

«Când este vorba de copii, le revine parintilor sarcina ca, împreuna cu nasii, sa aiba grija sa alimenteze flacara harului botezului în copiii lor, ajutându-i sa persevereze în credinta», a spus papa Francisc, amintind totodata ca educatia crestina este un drept al copiilor; fiind destinata sa-i îndrume treptat pe copii sa cunoasca planul lui Dumnezeu în Cristos: astfel, ei pot sa confirme personal credinta în care au fost botezati".
Papa Francisc. «Prezenta vie a lui Cristos, care trebuie pazita, aparata si extinsa în noi, este lampa care ne lumineaza pasii, lumina care orienteaza alegerile noastre, flacara care ne încalzeste inimile în întâlnirea cu Domnul, facându-ne capabili sa-i ajutam pe cei care fac drumul cu noi pâna la comuniunea inseparabila cu El.»

«La finalul acestor cateheze despre Botez» – a spus pontiful în încheiere – «repet fiecaruia dintre voi îndemnul pe care l-am exprimat în exortatia apostolica Gaudete et exsultate: "Lasa ca harul Botezului sa rodeasca într-o cale a sfinteniei. Lasa ca totul sa fie deschis lui Dumnezeu si, în acest scop, alege-l pe El, alege-l mereu si din nou pe Dumnezeu. Nu te descuraja, pentru ca esti sustinut de forta Spiritului Sfânt astfel încât sfintenia sa devina posibila, iar sfintenia este de fapt rodul Duhului Sfânt în viata ta"».


RV/AM
Sursa: http://ro.radiovaticana.va