„Oradea este în sarbatoare în aceste zile, cu prilejul celei de-a XXII-a editii a Zilelor Muzeului Tarii Crisurilor. Evenimentul a debutat miercuri, 16 mai, în noul sediu al Complexului muzeal de pe strada Armatei Române.

Alocutiunile oficiale care au marcat debutul evenimentului au fost rostite de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor, Ioan Mang, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, si de PS Sa, Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei si parintele vicar cu preotii al Episcopiei Greco-Catolice, Antoniu Chifor.

„Ne aflam la cea de-a XXII-a editie a Zilelor Muzeului Tarii Crisurilor. Pentru noi este o bucurie ca acest eveniment cultural a rezistat peste timp, devenind atractiv pentru marele public. Am încercat sa scoatem muzeul din anonimat printr-o oferta muzeala si culturala deosebita. Noi consideram ca institutia muzeala trebuie sa fie vie si acaparatoare de public. De asemenea, ne bucuram ca Noaptea Muzeelor continua, ca am putut consacra un concept în urma cu trei ani, „Muzeele oradene împreuna!”, care a generat o dinamizare a vietii institutiilor muzeale existente în Oradea, fie laice, fie ale bisericii. În esenta, aceasta editie încearca sa consacre, din nou, Muzeul Tarii Crisurilor într-o unitate, dupa zece ani de asteptare, în mod special semnalând aici cele doua atractii: expozitia „Masinile lui Leonardo” si „Vivariul””, a spus Aurel Chiriac.

Ioan Mang, vicepresedintele CJ Bihor, a insistat pe trei momente importante din programul manifestarii culturale: accesul gratuit de Ziua internationala a muzeelor în toate spatiile muzeale din oras, Noaptea Muzeelor, precum si o noua editie a Conferintelor Unirii care vor prezenta contributia oradenilor la Marea Unire.

În continuare, a luat cuvântul episcopul ortodox Sofronie Drincec, care s-a aratat încântat de cele vazute în noul sediu al muzeului: „Miroase a muzeu aici, ceea ce reprezinta un pas spre normalitate, adica înstapânirea deplina a acestei institutii. Nu e putin lucru sa existe o asemenea institutie într-un oras ca Oradea. Va felicit pentru noul sediu, care arata din ce în ce mai frumos. Sa-l stapâniti cu bucurie, iar în anii ce vin, milioane de oameni sa-i treaca pragul!”, a spus episcopul.

Dupa alocutiunile oficiale care au marcat deschiderea Zilelor MTC, a urmat o dubla lansare de carte. Este vorba de Blaga Mihoc, Florina Ciure, „Tiparituri Chirilice în colectia de carte veche a Muzeului Tarii Crisurilor (1643-1859)”, catalog aparut la Editura Muzeului Tarii Crisurilor, Oradea, 2018. Despre impresionanta lucrare a vorbit Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, seria a V-a. Cea de-a doua carte lansata ieri a fost „Din istoria discului de gramofon si patefon”, semnata de Ronald Hocchauser, un catalog de colectie scos la Editura Muzeului Tarii Crisurilor, Oradea, 2018.

Lucrarea a fost prezentata de conf. univ. dr. Florin Ardelean de la Universitatea Oradea.

„Aceasta editie a Zilelor Muzeului Tarii Crisurilor consacra niste evenimente, le asigura continuitate. Prezentam activitatea muzeului prin tiparituri, de exemplu din ‘70 pâna astazi, tot ce s-a tiparit în Editura Muzeului Tarii Crisurilor. Mai mult, ne-am axat pe evenimente stiintifice, în conditiile în care noi suntem în transfer cu patrimoniul, toata lumea fiind implicata în aceasta munca. Ca atare, am considerat ca, pe oferta pe care o avem, sa construim aceste Zile, urmând ca, în anii urmatori, sa aducem evenimente muzicale, din nou în atentie, dar si alte manifestari culturale, cum ar fi cele teatrale, asadar, sa reluam la un nivel de exprimare asteptat de oameni activitatea muzeului”, a declarat pentru CRISANA directorul MTC.

Sursa: crisana.ro