Colecta pentru Țara Sfântă din Postul Mare va fi mutată în luna septembrie din acest an, din cauza suspendării Liturghiilor publice în multe locuri din lume în contextul pandemiei de coronavirus, se arată într-o declarație a Vaticanului de joi, 2 aprilie 2020. Colecta se face de obicei în biserici în timpul slujbelor din Vinerea Mare, care în acest an va cădea în 10 aprilie în ritul latin. Potrivit unui comunicat de presă al Congregației pentru Bisericile Răsăritene din 2 aprilie, pentru anul 2020, Papa Francisc a aprobat mutarea colectei în ziua de duminică, 13 septembrie, deoarece multe țări nu vor avea celebrări publice în Vinerea Mare în acest an.

Sfântul Scaun organizează această colectă anuală pentru Țara Sfântă începând din 1974, când Sf. Papă Paul al VI-lea a stabilit Vinerea Mare ca ziua obișnuită pentru aceasta, în întreaga lume. Colecta este destinată întreținerii și susținerii locurilor sfinte, precum și ajutorării creștinilor din Țara Sfântă. „Comunitățile creștine din Țara Sfântă, expuse și ele la riscul contaminării și trăind în contexte care sunt adesea deja foarte dificile, beneficiază în fiecare an de generoasa solidaritate a credincioșilor din lumea întreagă”, se arată în comunicatul din 2 aprilie.

Colecta pentru Țara Sfântă, se continuă, îi ajută pe franciscanii din Custodia Țării Sfinte și din alte jurisdicții „să poată fi o prezență evanghelizatoare activă, în plus să poată ține deschise școlile și structurile de asistență socială deschise tuturor cetățenilor, pentru a oferi o educație umană, o conviețuire pașnică și grijă mai ales pentru cei mai mici și mai săraci”. A fost aleasă pentru colectă data de 13 septembrie deoarece este aproape de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, din 14 septembrie. Înălțarea Sfintei Cruci celebrează descoperirea relicvei Crucii lui Cristos de către Sf. Elena și „începutul cultului public în Ierusalim, odată cu construirea Bazilicii Sfântului Mormânt”.

Colecta va fi astfel „un semn de speranță și de mântuire regăsită după Patima la care sunt astăzi supuse atâtea popoare”, se arată în declarație, adăugându-se că va fi și un semn de „solidaritate cu cei care continuă să trăiască Evanghelia lui Isus în Țara unde ‘a început totul’”. Din cauza pandemiei de coronavirus, Biserica Sfântului Mormânt a fost închisă în luna martie, pe termen nedeterminat. Este prima oară în aproape 700 de ani când acest loc sfânt, care găzduiește mormântul lui Cristos și locul răstignirii, este închis pentru o perioadă lungă de timp. Autoritățile din Betleem au închis de asemenea Bazilica Nașterii, la începutul lunii martie, după ce patru cazuri de COVID-19 au fost depistate în oraș. Le-a fost interzis apoi tuturor turiștilor să intre în Betleem. În 1 aprilie, numărul de morți din cauza COVID-19 în Israel era de 26, cu 6.092 de cazuri confirmate.

Sursa: www.catholica.ro