„Într-o întâlnire cu liderul Bisericii Ortodoxe din Cehia si Slovacia, din ziua de vineri, 11 mai 2018, Papa Francisc a amintit doi dintre sfintii pe care Bisericile Ortodoxe si Catolica le au în comun – Ss. Ciril si Metodiu – remarcând sfintenia pe care ambele Biserici au mostenit-o. Episcopul Romei a aratat ca potrivit traditiei, Ss. Ciril si Metodiu, marii evanghelizatori ai Europei rasaritene din secolul al IX-lea, i-au dus Papei Adrian al II-lea relicvele Sf. Clement, unul dintre primii succesori ai Sf. Petru.

Acest gest „ne aminteste noua, crestinilor, ca am mostenit – si trebuie sa împartasim continuu – o imensa mostenire comuna de sfintenie”, a spus Sfântul Parinte în întâlnirea cu Mitropolitul Rastislav, Arhiepiscop ortodox de Prešov. Episcopul ortodox a celebrat Sfânta Liturghie la mormântul Sf. Ciril, în Bazilica San Clemente al Laterno, înainte de vizita sa la Papa Francisc. Au existat multi marturisitori si nenumarati martiri care „si-au marturisit fidelitatea fata de Isus” de-a lungul secolelor, inclusiv Sf. Clemente, a spus Episcopul Romei. Dar chiar si în timpurile recente au existat martiri, ca atunci când persecutia ateista a afectat Cehoslovacia.

„Chiar si astazi, suferintele multor frati, persecutati pentru Evanghelie, sunt un apel urgent, care ne provoaca sa cautam o mai mare unitate”, a continuat el, rugându-se ca exemplul Ss. Ciril si Metodiu sa îi ajute pe crestini „sa sporeasca aceasta mostenire de sfintenie care ne uneste deja!” Papa Francisc a aratat ca cei doi sfinti, numiti si „Apostolii slavilor”, au reusit si sa depaseasca diviziunile dintre comunitatile crestine de diferite culturi si traditii, actionând, cu cuvintele Sf. Papei Ioan Paul al II-lea, ca „autentici precursori ai ecumenismului”.

„Fie ca marturia Ss. Ciril si Metodiu sa ne însoteasca pe drumul spre unitatea deplina, încurajându-ne sa traim aceasta diversitate în comuniune si sa nu ne descurajam niciodata pe drumul nostru, pe care suntem chemati sa îl parcurgem dupa voia Domnului si cu bucurie”. Traducând mesajul evanghelic în limba slava a poporului morav, a aratat Papa Francisc, fratii au întrupat Evanghelia într-o anumita in cultura, „contribuind astfel chiar la dezvoltarea acelei culturi”. Spiritul va inspira în mod similar „noi si curajoase cai de a-i evangheliza pe contemporanii nostri, chiar în tarile traditional crestine marcate astazi de secularizare si indiferenta”.

În cadrul întâlnirii, Mitropolitul Rastislav a declarat ca apreciaza munca depusa de Comisia Teologica Mixta pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe, la care Papa Francisc a invitat Biserica sa sa ia parte activ. A vorbit de asemenea despre „munca misionara eroica a Sfintilor frati Ciril si Metodiu” si a reflectat asupra relatarii despre cei doi discipoli pe drumul spre Emaus, din Evanghelia lui Luca. „Ca ortodocsi si catolici, din motivatii istorice, nu putem frânge împreuna Pâinea Vietii, în momentul prezent. Cu toate acestea, ramânem în continuare confrati discipoli care merg împreuna ca pelerini pe drum”.

Si chiar daca nu ne dam poate seama, „Domnul si Învatatorul nostru merge cu noi, alinându-ne, explicându-ne Scriptura si dându-ne o noua speranta, curaj, si reînnoind încrederea noastra. Poate ca mai avem înca un drum lung înaintea noastra pentru a ajunge la Emaus si a frânge împreuna Pâinea Vietii. Dar mergem împreuna si, mai mult, nu suntem singuri. El, Domnul nostru Isus, merge cu noi, si nu trebuie sa ne temem”. Mitropolitan Ratislav i-a dat Papei Francisc o icoana a Ss. Ciril si Metodiu împreuna cu Sf. Rastislav, printul din Moravia Mare care i-a invitat pe misionari sa evanghelizeze teritoriul lui. Mitropolitul a spus ca spera ca darul sa fie un simbol al prieteniei si al bunavointei si „un semn al sperantei pentru viitor”.