Episcopia greco-catolică de Oradea s-a bucurat în acest sfârșit de săptămână de vizita Nunțiului Apostolic în România și Republica Moldova, Miguel Maury Buendía, care a binecuvântat lucrările de reabilitare atât a Bisericii greco-catolice Nașterea Maicii Domnului din Haieu-Băile 1 Mai, cât și a catedralei Sfântul Nicolae din Oradea.
Însoțit de Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, la sosirea sa în Oradea, vineri 3 septembrie, Înaltpreasfințitul Miguel Maury i-a vizitat și i-a salutat pe tinerii și organizatorii Festivalului Internațional de Muzică Ușoară Enjoy Music, care se desfășoară în aceste zile în stațiunea Băile Felix de lângă Oradea.
În dimineața zilei de sâmbătă, 4 septembrie, Înalt Preasfinția Sa, împreună cu Preasfințitul László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, Preasfințitul Claudiu Pop, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla și gazda evenimentului Preasfințitul Virgil Bercea, au participat la slujba de sfințire a lucrărilor de renovare a Bisericii greco-catolice din Haieu, județul Bihor. La eveniment au participat și Excelența Sa George Bologan – ambasadorul României în Italia, Malta și San Marino, Excelența Sa Emil Hurezeanu – ambasadorul României în Austria, Domnul Gheorghe Carp – senator în Parlamentul României, Domnul Ilie Bolojan – președintele Consiliului Județean Bihor, Domnul Florin Birta – primarul Municipiului Oradea, Domnul Vasile Dîncu – politician și sociolog, precum și Domnul Cristian Laza – primarul Comunei Sânmartin.
În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfințitul Miguel Maury, după salutul adresat tuturor celor prezenți, a transmis binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc care a dorit să fie aproape de comunitatea din Haieu, prin persoana nunțiului apostolic. Referindu-se la evanghelia zilei din capitolul 19 al Evangheliei după Matei, Înalt Preasfinția Sa a făcut o analogie între unitatea indisolubilă a căsătoriei și unirea celor două naturi (divină și umană) în persoana Mântuitorului, spunând: În evanghelia pe care am ascultat-o, Domnul reiterează intenția divină cu privire la indisolubilitatea căsătoriei. Unitatea inseparabilă a soților este o icoană și o expresie a uniunii sublime desăvârșită prin nunta mistică a întrupării divinului și umanului în persoana lui Cristos Domnul. Așa cum legătura căsătoriei sacramentale dintre cei botezați este indestructibilă, tot așa este indestructibilă și legătura carității care ne unește cu Dumnezeu. Noi suntem urmașii acestei înălțătoare căsătorii; părtași ai naturii sale dumnezeiești și în consecință acum suntem copii ai lui Dumnezeu.
Această biserică, a continuat prelatul, restaurată și decorată, este un semn vizibil al legăturii de iubire dintre Dumnezeu și om. Aș spune că este asemenea inelului care atestă fidelitatea mirelui. Este, de asemenea, talamusul în care se desăvârșește unirea și începe o nouă viață. Este totodată casa familiei, unde Tatăl contemplă rodul iubirii sale divine, iar copii săi îl venerează pe Cel care i-a iubit mai întâi. Restaurarea unei biserici este un act de cult prin care oferim maiestății divine darurile pe care ni le-a dat.
La finalul celebrării liturgice, Preasfințitul Virgil i-a mulțumit, în primul rând, lui Dumnezeu pentru toate darurile oferite Eparhiei de Oradea. A mulțumit, mai apoi, Nunțiului Apostolic Miguel Maury Buendía, pentru prezența sa în mijlocul credincioșilor din Haieu și împrejurimi, Preasfințitului Claudiu Pop, episcopul de Cluj-Gherla și, nu în ultimul rând, Preasfințitului László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea și tuturor celor prezenți la această sărbătoare.
În acest context, Preasfințitul Virgil a acordat câteva distincții pentru cei care au fost mereu aproape de Episcopia greco-catolică de Oradea și a credincioșilor ei. Astfel, Domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria și cel al cărui glas a dat mereu speranță celor aflați în țară înainte de anul 1989, la Radio Europa Liberă, a primit din mâna episcopului de Oradea o medalie din partea Preafericitului Cardinal Lucian, ca semn al prețuirii și binecuvântării noastre iar din Partea Preasfințitului Virgil Bercea, Ordinul Fericitul Valeriu Traian Frențiu. Același Ordin l-a primit și Domnul George Bologan, ambasadorul României în Italia, un fiu al Haieului, dânsul născându-se și copilărind pe aceste meleaguri. Un alt om deosebit, care a fost mereu alături de Preasfințitul Virgil și de Eparhia de Oradea, a fost Domnul Doctor Gheorghe Carp, senator în Parlamentul României, și care la rândul său a primit Ordinul Fericitului Valeriu Traian Frențiu. Primarul Comunei Sânmartin, de care aparține și localitatea Haieu, a primit și dânsul acest ordin, care a mai fost conferit și familiei Popa Mircea și Carmen.
Au fost și alte persoane care au sprijinit parohia din Haieu și lucrările de abilitare, primind la rândul lor anumite distincții au fost: Doamnelor Corina Badea și Domocoș Ana și Domnii Nicușor Bologan, Gheorghe Bologan, Tăut Andrei Constantin, Hârca Gabriel Paul, Antal Ioan, Lazăr Cristian Gheorghe.
În același timp, a fost conferită Crucea Pectorală ca însemn al prețuirii activității spiritual-misionare, Părintelui Paroh Ștefan Mădărasi.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!
Biroul de Presă