„1 mai, sarbatoarea sfântului Iosif Muncitorul coincide cu începutul lunii dedicate în mod traditional cinstirii Maicii Domnului. În acest context se înscrie pelerinajul Sfântului Parinte la sanctuarul "Sf. Fecioara a Divinei Iubiri", amplasat pe o colina a câmpiei romane, programul cuprinzând prezidarea, de catre pontif, a Sfântului Rozariu., cu începere de la ora 17.

Duminica, 29 mai, la rugaciunea "Regina Coeli", din Piata Sfântul Petru, pontiful le-a vorbit credinciosilor despre acest pelerinaj, evidentiind intentia de rugaciune pentru pace în Siria si în întreaga lume:

Papa Francisc: «Iubiti frati si surori, poimâine, 1 mai, dupa amiaza voi începe luna mai cu un pelerinaj la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria a Iubirii Divine. Vom recita rozariul, rugându-ne îndeosebi pentru pacea în Siria si în întreaga lume. Invit sa se uneasca spiritual si sa se prelungeasca toata luna mai rugaciunea rozariului pentru pace.»

Dupa rugaciunea mariana, programul pelerinajului prevede întâlnirea Sfântul Parinte cu diversele comunitati prezente la sanctuar si binecuvântarea mormântului Slujitorului lui Dumnezeu pr. Umberto Terenzi – primul rector si paroh al sanctuarului si fondatorul a doua congregatii religioase. Pontiful va sta de vorba cu un grup de batrâni din parohie care au fost botezati de pr. Terenzi si se va întâlni cu oaspetii din cele doua case de primire pentru persoanele aflate în dificultate: una pentru cei în vârsta, iar cealalta, pentru familii nevoiase.

Sanctuarul care o venereaza pe Nascatoarea de Dumnezeu cu titlul de Fecioara Divinei Iubiri exprima legatura care o uneste pe Fecioara Maria cu Duhul Sfânt, de la primul moment al existentei sale si pâna la înaltarea sa". De altfel, icoana Sfintei Fecioare a Divinei Iubiri de la îndragitul sanctuar roman o înfatiseaza pe Nascatoarea de Dumnezeu care-l tine în brate pe Fiul Isus si, tronând peste capetele lor, apare reprezentat Duhul Sfânt, în chip de porumbel alb, ce simbolizeaza totodata Iubirea Divina.

Si pontifii precedenti papei Francisc au mers în pelerinaj la sanctuarul ce exprima în modul cel mai elocvent afectiunea si devotamentul romanilor fata de Preacurata Fecioara Maria. Astfel, la 1 mai 2006, Benedict al XVI-lea inaugura solemn luna mariana mergând în pelerinaj la sanctuar, în vreme de papa Ioan Paul al II-lea a fost de trei ori în pelerinaj la Sanctuarul "Iubirii Divine", definind locasul, pe buna dreptate, "casa la tara" a Maicii Domnului, loc unde pelerinii se regasesc si gratie tihnei daruita de atmosfera blajina a câmpiei romane.

Sanctuarul Divinei Iubiri este si un locas simbol al milostivirii, prima minune petrecându-se în 1740, urmata de nenumarate alte semne palpabile ale îndurarii divine, care se petrec si în timpurile noastre, dupa cum dau marturie numeroasele "ex-voto", mai exact însemne de recunostinta din partea credinciosilor pentru harurile primite în urma rugaciunilor înaltate la Dumnezeu prin mijlocirea Fecioarei Maria a Iubirii Divine.

Frânturi din istoria Sanctuarului Divinei Iubiri
Sanctuarul Iubirii Divine este si astazi locul de pelerinaj cel mai preferat de romani, care continua sa se simta protejati de Maica Domnului, asemenea pelerinului din primavara anului 1740. Omul voia sa ajunga la Bazilica San Pietro dar, gresind drumul, s-a ratacit printre ruinele unui vechi castel, loc în care a fost înconjurat de o haita de câini fiorosi. Înspaimântat, pelerinul si-a înaltat ochii la cer, întrezarind astfel o veche imagine a Preacuratei Fecioare Maria, aflata pe turnul în ruina al castelului. Era icoana Fecioarei Maria a Divinei Iubiri. Îngenunchind, omul a implorat-o pe Maica Domnului sa-l salveze, câinii disparând ca prin minune. Dupa raspândirea vestii despre miracolul petrecut , au început sa vina numerosi pelerini pentru a se închina la icoana Maicii Domnului, locul devenind succesiv o destinatie obligatorie mai ales pentru pelerinii romani si pentru cei din jurul cetatii. La cererea papei Benedict al XIV-lea, în data de 19 aprilie 1745, icoana a fost fixata în altarul sanctuarului dedicat "Iubirii Divine", reprezentata de Duhul Sfânt.

Furia distructiva a celui de-al Doilea Razboi Mondial a pus în pericol integritatea sanctuarului. Din acest motiv, papa Pius al XII-lea a decis sa transfere provizoriu icoana "Fecioara Maria a Iubirii Divine" la Roma. Viziunea sa de perspectiva îl facea sa fie pe deplin constient de pericolele care amenintau Roma: aliatii înaintau treptat de-a lungul Peninsulei, urmând sa cucereasca Roma la scurt timp, cu pretul distrugerii a numeroase vieti omenesti si a orasului. Pentru a salva Cetatea Eterna de la un astfel de trist destin, papa Pius al XII-a i-a îndemnat pe locuitorii Romei sa se roage în fata icoanei Maicii Domnului a Iubirii Divina, implorând de la Preacurata integritatea Bisericii Catolice si a Romei. Din 28 mai pâna în 4 iunie 1944, credinciosii au mers zi si noapte la biserica Sfântul Ignatie din Loyola, unde fusese adusa icoana, pentru a i se ruga si pentru a i se încredinta, împreuna cu orasul lor. Romanii i-au facut atunci trei promisiuni Maicii Domnului: sa traiasca în spiritul unei mai intense moralitati; sa înfaptuiasca fapte de caritate la sanctuarul Iubirii Divine si sa construiasca un nou sanctuar în cinstea Maicii Domnului a Divinei Iubiri. La 4 iunie 1944, destinul Romei avea sa fie dezvaluit. Trupele germane au parasit orasul, iar aliatii au ocupat Roma, fara sa-i aduca daune. Înca o data Maica Domnului si-a aparat fiii. În semn de multumire, papa Pius al XII-lea a celebrat o Sfânta Liturghie solemna, urmata de împlinirea – de catre romani – a promisiunilor facute Maicii Domnului.

În încheierea editiei va propunem o reflectie a papei Francisc din 4 mai 2013, rostita în bazilica Santa Maria Maggiore, în fata unei alte icoane a Maicii Domnului, cinstita cu titlul Salus Populi Romani (Salvarea Poporului Roman), pontiful evidentiind iubirea materna si plina de învataminte a Preacuratei.
Papa Francisc: «Toata existenta Mariei este un imn adus vietii, un imn de iubire adus vietii: l-a nascut pe Isus în trup si a însotit nasterea Bisericii pe Calvar si în cenacol. Salus Populi Romani este mama care ne daruieste sanatatea în crestere, ne daruieste sanatatea în înfruntarea si depasirea problemelor, ne daruieste sanatatea în a deveni liberi pentru alegerile definitive; mama care ne învata sa fim rodnici, sa fim deschisi la viata si sa fim mereu rodnici în bine, rodnici în bucurie, rodnici în speranta, sa nu pierdem niciodata speranta, sa daruim viata celorlalti, viata fizica si spirituala».

De 1 mai, la papa Francisc personalul si responsabilii cotidianului catolic Avvenire
«Ma bucur sa împartasesc cu voi acest moment, în ziua sfântului Iosif Muncitorul. Este usor sa te atasezi de figura sfântului Iosif si sa te încredintezi mijlocirii sale. Dar pentru a deveni cu adevarat prietenii lui trebuie sa mergem pe urmele sale, ce dezvaluie un reflex al stilului lui Dumnezeu», a spus Sfântul Parinte si, evocând figura sfântului Iosif, l-a definit "un om al tacerii".

«De altfel», a continuat pontiful, « numai prin oprirea zgomotului lumii si a propriei noastre sporovaieli este posibila ascultarea, ce ramâne conditia de îndeplinit înainte de orice comunicare».

«Tacerea lui Iosif este locuita de vocea lui Dumnezeu si genereaza acea ascultare a credintei care duce la dispunerea existentei, potrivit vointei sale», a spus Sfântul Parinte, explicând ca « la prima vedere, Iosif ar putea parea a fi chiar o antiteza a comunicatorului», dar ca de fapt « numai prin oprirea zgomotului lumii si a propriului nostru chat este posibila ascultarea, ce ramâne conditia necesara înainte de orice comunicare».

RV – A. Martinas
Sursa: http://ro.radiovaticana.va