„În perioada 26-28 august 2016, la Institutul Teologic Romano-Catolic, din dealul Copoului din Iasi, a avut loc un simpozion dedicat familiei, cu tema: "Familia, semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume si pentru Biserica".
Au conferentiat: PS Petru Gherghel, episcop de Iasi; PS Mihai Fratila, episcop greco-catolic de Bucuresti; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucuresti si coordonator al pastoratiei familiei, în cadrul Conferintei Episcopilor din România; pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Tesu, profesor titular la disciplina Spiritualitate ortodoxa, Ascetica si Mistica, în cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloaie", din Iasi; dr. Anca Maria Cernea, medic specialist în medicina generala la Centrul de Diagnostic si Tratament al Spitalului "Dr. Victor Babes", reprezentant al Asociatiei Medicilor Catolici din Bucuresti, precum si prof. dr. Sara Schietroma, psiholog si profesor la Universitatea Saleziana, din Roma, Italia.
Au fost prezente 22 de familii, însumând 73 de persoane, din cinci dieceze, respectiv: Bucuresti, Iasi, Oradea, Satu Mare, Chisinau si din trei eparhii greco-catolice, respectiv: Bucuresti, Cluj-Gherla, Oradea.
La finalul zilei în care au avut loc conferintele, s-a alaturat prin cântec si voie buna si domnisoara Carmen-Lorena Acatrinei, o cunoscuta interpreta de folclor din Tupilati-Neamt.
Simpozionul s-a deschis vineri seara prin sfânta Liturghie celebrata de catre PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, alaturi de un grup de preoti. Dupa cina, cu o rugaciune solemna, în aula magna a Seminarului, a avut loc deschiderea propriu-zisa a simpozionului în prezenta PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, a pr. dr. Felician Tiba, slujitor la Oficiul pentru Pastoratia Familiei, a pr. Eduard Soare, vicerector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" si a unui mare numar de participanti.
Cu aceasta ocazie, pr. Felician a amintit scopul întâlnirii: "Am dorit acest simpozion pentru a nu «înmormânta» un dar, asa cum ati gasit scris în mesajul din mape, darul de a fi avut reprezentanti la cele doua sinoade dedicate familiei de la Roma, din 2014 si din 2015. Ar fi fost si este pacat sa ne oprim doar la simple articole sau la simple consemnari pe site-urile diecezelor noastre sau în revistele diecezelor noastre si sa nu mergem mai departe".
La rândul sau, pr. Eduard Soare, în numele Mons. Benone Farcas, rectorul Seminarului, a spus un sincer "Bun venit" tuturor participantilor, invitându-i sa se simta acasa în "inima inimii episcopului si a diecezei".
PS Petru Gherghel, anticipând conferinta pe care avea sa o prezinte a doua zi, a subliniat rolul de neînlocuit al familiei, a apreciat initiativa de a organiza o astfel de întâlnire, a binecuvântat-o si i-a invitat pe cei prezenti sa se bucure de un astfel de dar.
Totul s-a încheiat cu rugaciunea de seara si cu explicarea capelei si a seminarului, de catre pr. Felician Tiba.
Ziua de sâmbata a debutat cu sfânta Liturghie în rit bizantin, celebrata de catre PS Mihai Fratila, episcop al Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare", din Bucuresti, caruia i s-a alaturat pr. Calin Sechelea, coordonator al pastoratiei familiei în Eparhia de Cluj-Gherla. Au concelebrat si câtiva preoti latini, care împreuna cu toti credinciosii l-au laudat si preamarit pe Dumnezeu pentru darul familiei si pentru "darul" lacrimilor sfintei Monica, care s-a rugat pentru convertirea fiului ei, Augustin.
La ora 9.30, PS Petru Gherghel a prezentat o magistrala conferinta despre familie, despre originea si rolul pe care îl are în planul lui Dumnezeu, subliniind în mod special vocatia ei de "bastion al vietii, al iubirii si al comuniunii". "Trebuie sa recunoastem, a spus Preasfintitul, ca în perioada dificila a comunismului, familia crestina din România a dus mai departe traditia si continutul credintei, prin deschiderea fata de viata, fata de acceptarea încercarilor si prin simtul datoriei pe care l-a avut si îl are fata de generatiile ulterioare".
La rândul sau, doamna Anca-Maria Cernea, medic si fiica de fost detinut politic, a subliniat ca nu trebuie sa ne fie frica sa sustinem adevarul, iar Biserica, cu atât mai mult, are aceasta vocatie si în acelasi timp, datorie. "La Roma, în Sinodul dedicat familiei, am dorit sa spun acest lucru, ca Bisericii sa nu-i fie frica sa sustina adevarul, sa nu se teama în fata provocarilor si a încercarilor care sunt astazi".
PS Cornel Damian, vorbind despre exortatia apostolica "Amoris laetitia", parafrazând titlul operei lui Caragiale, a subliniat "nu trebuie sa devina o scrisoare pierduta, ci trebuie citita, studiata si pusa în practica, pentru ca este un document care are în sine o bogatie foarte mare".
Pornind de la realitatea existenta, PS Mihai Fratila, a subliniat la rândul sau ca familia este capodopera creatiei, ca nu trebuie sa se lase influentata de spirtul vremii, ca noi, cei care avem misiunea de a o sluji, sa o facem cu sinceritate si cu devotament si sa nu ne descurajam, chiar daca avem impresia ca suntem o minoritate. "Minoritatea, spunea Preasfintitul, de regula da sens si marcheaza majoritatea.
Prima parte a zilei a fost încheiata de conferinta pr. prof Ioan-Cristinel Tesu, care a amintit ca suntem o tara care, de la revolutia din '89, am ucis prin avort circa 24 milioane de alti cetateni, ca la fiecare 50 de secunde, în Uniunea Europeana are loc un divort si ca la fiecare 27 de secunde are loc un avort. Parintele i-a constientizat pe cei prezenti cu privire la vocatia de a da viata si de a fi familie dupa vointa lui Dumnezeu.
În dupa amiaza zilei de sâmbata, singura conferinta a fost doar a doamnei Sara Schietroma, psiholog si profesor la Univesitatea Saleziana din Roma. Am învatat de la ea ca iertarea între persoane si mai ales în familie este o conditie obligatorie pentru a trai linistiti, ca fara iertare nu se poate construi persoana si ca de fiecare data când ne greseste cineva, trebuie în mod obligatoriu sa ne punem în pielea acelei persoane, sa vedem intentia pe care a avut-o. De multe ori, a spus profesoara, ne suparam fara sa avem un motiv concret!
Domnisoara Carmen-Lorena Acatrinei a destins atmosfera prin cântecele de voie buna pe care le-a cântat si prin invitatia pe care a facut-o participantilor, de a intra în hora.
Seara s-a încheiat târziu dupa o cina festiva si dupa o întâlnire în plenul amfiteatrului, în care fiecare a avut posibilitatea sa prezinte activitatile pe care dieceza sau eparhia le face în privinta pastoratiei familiei. A reiesit ca acestea se preocupa de familii, de formarea tinerilor în privinta viitoarei vieti de familie, dar si ca familiile se simt însotite în drumul lor, de multe ori dificil. S-a reiterat nevoia de a se face si mai mult, ca Biserica sa gaseasca resurse si timp mai mult pe care sa le aloce familiei.
Duminica dimineata a avut loc prezentarea concluziilor din partea participantilor. Din nou a reiesit frumusetea si profunzimea realitatilor subliniate de catre conferentiari, necesitatea de a organiza mai des, poate chiar anual, astfel de întâlniri, iar ca document final a fost propus un "Crez al familiei", din care reiese ca acelasi Dumnezeu în care credem, e acelasi care a dorit si sustine familia în drumul ei, ca iubirea care l-a determinat sa creeze e aceeasi care trebuie sa se afle si la baza familiei.
Simpozionul s-a încheiat cu sfânta Liturghie din catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina", din Iasi, Liturghie prezidata de catre PS Petru Gherghel, în cadrul careia a fost amintit simpozionul, au fost apreciati si felicitati participantii, iar la sfârsit li s-a oferit tuturor Crezul familiei, o amintire cu fericitul Anton Durcovici, precum si o imagine cu Jubileul Milostivirii.
La predica, pr. Alois Bulai, profesor la Seminarul din Iasi, dupa ce a explicat profunzimea textelor din Liturgia cuvântului, a vorbit foarte frumos despre familie, spunând ca trebuie sa fie o comunitate de iubire si de comuniune.
Tuturor un sincer si profund multumesc, episcopului Petru Gherghel, care ne-a primit în dieceza, pentru un astfel de eveniment, episcopului Aurel Perca, prezent la deschiderea simpozionului, tuturor preotilor, seminaristilor si surorilor de la Seminar, parintelui Felician, de la Oficiul pentru Pastoratia Familiei, doamnei Eugenia Damatar, colaboratoare la acest oficiu, familiilor din Dieceza de Iasi, precum si tuturor celor care au participat la o astfel de sarbatoare.

Sursa:http://www.ercis.ro