„Încheierea „Octavei de rugaciune pentru unitatea crestinilor” a fost celebrata duminica, 24 ianuarie, în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea. La aceasta rugaciune au fost prezenti reprezentati ai cultelor greco-catolic, romano-catolic, reformat evanghelic-luteran si penticostal.
Au fost citite fragmente din Cartea Facerii, Psalmul 145 si Epistola lui Pavel catre romani. În cuvântul de învatatura Preasfintitul Bocksei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea a spus: „Încheiem astazi «Saptamâna de rugaciune pentru unitatea crestinilor». Cu totii am avut gândul îndreptat spre acest deziderat. Drumul este anevoios si presarat cu greutati. Totusi, suntem privilegiati întrucât avem o chemare comuna. În aceasta lume tulbure trebuie sa contribuim la consolidarea unitatii. Ne rugam lui Dumnezeu sa desavârseasca unitatea prin noi. Unitatea este un necesar al lumii si al Europei pe care dorim sa o cladim”.
A luat apoi cuvântul reprezentantul Episcopiei Reformate de pe lânga Piatra Craiului care a transmis salutul episcopului Csury Istvan, dupa care a precizat: „Discipolii din Biserica primara au primit o chemare la unitate din partea lui Dumnezeu. Ne bucuram ca suntem împreuna. Aceasta saptamâna nu este decât o traire împreuna a credintei”.
A fost invitat apoi sa vorbeasca pastorul penticostal Tiberiu Bulzan care s-a referit la unitatea crestinilor: „În astfel de momente ne gândim ca dorinta omului este diferita de dorinta lui Dumnezeu. Dorinta omului a fost de a crea astfel de comunitati. Dar dorinta lui Dumnezeu rezulta clar: «Ma rog ca ei sa fie una». În acelasi timp, Mântuitorul spune: «Ma rog ca nimeni sa nu piara. Am venit pe acest pamânt sa aduc viata si nimeni sa nu piara, ci toti sa aiba viata»”.
La rândul sau, Preasfintitul Virgil Bercea a accentuat importanta ascultarii cuvântului Domnului: „În aceasta seara Mântuitorul ne cere fiecaruia asemeni mottou-lui acestei octave: «Aveti ceva de mâncare?» Care este raspunsul nostru? «Da! Rugaciunea noastra este mâncarea pe care ti-o oferim»”. Apoi, Preasfintia Sa a multumit celor prezenti la acest moment de rugaciune: „Va multumesc pentru ca sunteti aici pentru a-i oferi lui Dumnezeu rugaciunea noastra. Chiar daca niciun preot ortodox nu este prezent, probabil ca sunt prezenti si credinciosi ortodocsi. Acum ne-am rugat atât în limba româna, cât si în limba maghiara. Limba în care Dumnezeu ne cheama este însa, limba iubirii. Trebuie sa mergem pe drumul unitatii pentru ca toti sa fim una”.
La finalul rugaciunii, cei doi episcopi si preotii au binecuvântat credinciosii prezenti.