„Duminica a treia dupa Sfintele Pasti este închinata „Femeilor mironosite”. Cu aceasta ocazie, seminaristii oradeni au vizitat parohia greco-catolica cu hramul „Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore si Ioan”, din Beius, pastorita de parintele protopop Zorel Zima. La Sfânta Liturghie au fost prezenti un sobor de patru preoti, protos fiind parintele rector al Seminarului din Oradea, Anton Cioba, care a si tinut cuvântul de învatatura. Raspunsurile la au fost de catre corul Schola Cantorum dirijat de dl. Viorel Badiceanu.
Dupa citirea Sfintei Evanghelii, parintele rector Anton Cioba a tinut o omilie în care a specificat ca aceasta zi este dedicata, în mare parte, femeilor, pentru ca ele au fost mereu prezente în viata pamânteasca a lui Isus, chiar si în ultimele clipe când a avut de patimit. Ele si Sfântul Apostol Ioan, ucenicul cel mai tânar si foarte îndragit de Mântuitorul, L-au urmat pâna pe Golgota si au stat la picioarele crucii, înfruntând orice consecinta. Sfântul Ioan, ucenicul iubit de Isus, care prin inocenta lui, asemeni unui copil, nu a avut teama sa stea alaturi El pâna la sfârsit. Mai mult decât atât – a dovedit mai mult curaj decât un adult, spre deosebire de ceilalti ucenici care, barbati maturi fiind, au fost cuprinsi de frica si L-au abandonat. Astfel ca, a mai spus parintele, aceasta zi este dedicata si barbatilor în general su onora în mod particular, prin chemarea la preotie, la slujire, astazi fiind si ziua mondiala a vocatiilor. Fiecare dintre noi suntem chemati sa vestim Învierea lui Hristos si sa fim slujitori ai Cuvântului, asemeni femeilor purtatoare de mir, care au fost primii martori ai Învierii.
De asemenea, parintele, a mai amintit si despre faptul ca, parohia din Beius poarta acelasi hram, „Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore si Ioan, ca si Seminarul din Oradea.
La finalul Liturghiei, parintele protopop Zorel Zima, a multumit parintelui rector, preotilor concelebranti: Pr. Iosif Slobotnic de la Beius si Pr. Anton Rus, asistentul spiritual al seminarului si seminaristilor pentru onorata prezenta în mijlocul comunitatii greco-catolice din Beius. Iar pe urma, ne-am bucurat cu totii de agapa frateasca oferita cu mare drag de parintele Zorel si de doamna preoteasa.

Cristian HODUT

Anul III