„În data de 17 aprilie 2018, sub genericul „Rendez-vous francophone”, Consulatul General al României la Gyula, în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad (UVVG) a organizat o manifestare culturala dedicata Zilei Francofoniei, la sediul din Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU) din Gyula.

La eveniment au participat peste 150 de persoane, din cadrul comunitatii istorice românesti din Ungaria, dar si oaspeti din România, de la Arad, Oradea sau Timisoara. La eveniment au participat printre altii PS Parinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria si alti clerici din cadrul Episcopiei, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Mihály Zalai, presedintele Consiliului Judetean Békés, Stefan Oroian si Aurel Becan, membri ai prezidiului UCRU, Eva Iova Simon, redactorul-sef al saptamânalului „Foaia Româneasca”, Gheorghe Marc, presedintele Clubului Pensionarilor Români din Gyula, Ioan Tat, presedintele Autoguvrnarii Românesti din Sercad (Sarkad), Ion Budai, fost director al Liceului ”Nicolae Balcescu”, alte cadre didactice etc.

Din România au participat Aurel Ardelean, presedintele si rectorul fondator al UVVG, Codruta Stoica, Prorector al Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, pr. Ovidiu Duma, repzezentant al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Speranta Milancovici, decanul Facultatii de Stiinte Socio-Umane si Educatie Fizica si Sport la UVVG, Lucian Silaghi, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Bihor, Anca Stoenescu, inspector scolar general adjunct si alti reprzentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Arad, Cristina Marian si Claudiu Damian, inspectori la Inspectoratul Scolar Judetean Bihor, invitati din Timisoara s.a.

Evenimentul a început prin cuvintele de salut si de prezentare a importantei francofoniei, adresate de consulul general Florin Trandafir Vasiloni si presedintele UVVG Aurel Ardelean, urmate de imnurile Ungariei, României si Frantei, dar si de alte piese în limba franceza, precum si cântari pascale, interpretate de Corul „Pro Musica” din Gyula, dirijat de prof. Adrian Bughi.

Programul manifestarii a cuprins un program oferit de elevi de la Scoala Generala „Lucian Magdu” din Batania (Battonya), care au interpretat cântece sau povestiri; mesaje despre francofonie (Speranta Milancovici si Codruta Stoica), sau despre beneficiile colaborarii între România, Franta si tarile francofone (studenti de la UVVG, veniti din Algeria si Tunisia), un recital al artistei Claudia Iuga din Arad, precum si mesaje de apreciere despre acest eveniment, adresate de PS Parinte Siluan, Eva Iova Simon si presedintele CJ Bekes, Mihály Zalai.

Evenimentul s-a încheiat printr-o receptie care a cuprins si o componenta culinara franceza.