„La Editura Sapientia a aparut recent cartea Capitolul al optulea al exortatiei apostolice post-sinodale Amoris Laetitia, scrisa de Cardinalul Francesco Coccopalmerio si tradusa în limba româna de pr. dr. Mihai Patrascu. Cartea apare în colectia „Tratate de teologie”, în formatul 11×17, are 54 pagini si poate fi procurata de la Libraria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum si de la celelalte librarii catolice din tara la pretul de 7 lei. Iata cum îsi prezinta chiar autorul lucrarea.

Capitolul al optulea al exortatiei apostolice post-sinodale Amoris laetitia este intitulat în mod semnificativ „A însoti, a discerne si a integra fragilitatea”. Aceasta parte a documentului nu este foarte ampla, pentru ca este compusa numai din douazeci si doua de numere, de la nr. 291 la nr. 312, dar este foarte densa si de aceea prezinta dificultati mai mari de analiza si de întelegere. La aceasta trebuie sa se adauge o anumita non-organicitate, adica o însiruire a temelor tratate care nu este întotdeauna ordonata. Din cauza continutului, precum si a formei, acest capitol a fost evaluat ori cu o anumita contestare, ori macar cu oarecare rezerva. Pentru acest motiv, a fost, într-un anumit fel, pus deoparte, mai putin examinat, deci mai putin supus exegezei atente si analitice.

Intentia acestor pagini ar fi în schimb sa se ia în considerare textul pretios al capitolului al optulea pentru a încerca sa îi percepem bogatul mesaj doctrinal si pastoral. Oricum, cred ca este util sa oferim aici nu o reflectie teoretica pornind de la textele din exortatie, ci o lectura a textelor însesi, care sa ne permita, pe de o parte, sa desfasuram o reflectie teoretica asupra diferitelor puncte ale documentului si, pe de alta parte, sa cunoastem în forma directa si de aceea sa gustam în original textele documentului însusi. Asadar, lectura textelor va fi ghidata, totusi va urma nu ordinea numerica a paragrafelor din capitolul al optulea, ci însiruirea temelor pe care le-am specificat mai jos. Însa, înteles fiecare text în logica temelor, va fi probabil mai usor sa se citeasca dupa aceea si sa se înteleaga dupa ordinea numerica.

Spuse fiind acestea, mi se pare util sa se distinga si sa se prezinte sase teme: 1. Expunerea învataturii Bisericii referitoare la casatorie si familie; 2. Atitudinea pastorala a Bisericii fata de acele persoane care se afla în situatii iregulare; 3. Conditiile subiective sau conditii de constiinta ale diferitelor persoane în diferitele situatii iregulare si problema unita a admiterii la sacramentele Pocaintei si Euharistiei; 4. Relatia dintre doctrina, norma generala si fiecare persoana aflata în situatii deosebite; 5. Integrarea, adica participarea la viata Bisericii, precum si la ministerialitatea Bisericii din partea persoanelor care se afla în situatii iregulare; 6. Hermeneutica persoanei în Papa Francisc.