„Nicolae Densusianu s-a nascut la 18 aprilie 1846. Este fiul preotului greco-catolic din Densus, Bizantius Pop si al Sofiei. Nicolae a avut si un frate Aron, poet si critic literar, profesor de limba latina la Universitatea din Iasi. Fiul profesorului Aron este poetul Ovid Densusianu. Numele familiei lui Nicolae era Pop, dar Aron ajuns la gimnaziul greco-catolic din Blaj primeste numele Densusianu pentru a-l deosebi de alti elevi care aveau numele de Pop; acest nume si-l însuseste si Nicolae.
În 1865 Nicolae termina liceul, iar examenele de maturitate (astazi Bacalaureat) le trece cu laudabiliter valde bonum.
Octombrie 1865 îl gaseste pe Nicolae înscris la Rechtsakademie din Sibiu Facultatea Juridica. Pe parcursul studiilor la aceasta facultate este premiat de mai multe ori cu clasa prima cu distinctiune.
În anul 1870 Nicolae este notar al magistratului orasului Fagaras. Tot în acest an depune o cerere pentru examenul de stat pentru avocatura, iar în 1872 primeste dreptul de avocatura din partea curtii de Apel din Mures si totodata depune juramântul de avocat în fata aceleiasi curti. În Fagaras reuseste sa scoata publicatia Orientul Latin împreuna cu fratele sau Aron si Teofil Frâncu.
În 16 martie 1878 Nicolae Densusianu este ales membru corespondent al Academiei Române în domeniul istoriei, în acea perioada presedintele Academiei era Ion Ghica, iar secretar B. P. Hasdeu.
Din 1878 Nicolae Densusianu devine Bibliotecar-arhivar la Academia Româna si este însarcinat sa efectueze o culegere de documente despre istoria României. În urma acestei misiuni atribuite de Academia Româna, Nicolae Densusianu a adunat în 38 de volume manuscris peste 783 de documente despre Revolutia lui Horia, Closca si Crisan si 125 de documente din perioada 1290 – 1800. Iata un citat din raportul care a urmat cercetarii întreprinse de Densusianu:
„În timpul de 15 luni, cât a tinut misiunea aceasta, am cercetat peste 12 biblioteci si 16 arhive. Am studiat peste tot locul diferitele colectiuni de manuscrise si documente, ce pot sa reverse o lumina noua, sau sa deschiza perspective mai vaste în domeniul istoriei noastre nationale… cel mai pretios material istoric cu privire la epoca aceasta l-am aflat în arhivele cancelariei aulice si în arhiva comisiuni Jancoviciane. Actele descoperite aici ne dezvelesc înaintea ochilor o lume cu totul necunoscuta din suferintele si faptele parintilor nostri; ele rastoarna în mod deciziv ratacirile scriitorilor straini, ce apucase literatura moderna se îmbrace costumul veritatii istorice” (Nicolae Densusianu)
În 10 martie 1884 Ion Bratianu îl numeste pe Densusianu translator pe lânga Marele Stat Major.
În perioada 1884-1911, Nicolae Densusianu a fost director la Biblioteca Militara Nationala.
În anul 1885 Academia Româna îl premiaza pe Nicolae Densusianu pentru lucrarea Revolutiunea lui Horia în Transilvania si Ungaria.
În anul 1895 este rugat de Ministerul de Razboi sa întocmeasca o lucrare despre capitanii armatei române. Densusianu scrie lucrarea si îi da titlul Domnii gloriosi si Capitanii celebri ai terilor române, iata mai jos si un pasaj graitor din aceasta lucrare:
„Istoria poporului român din cele mai vechi timpuri si pâna în zilele noastre este numai o lunga serie de lupte uriase rasboinice, ce a trebuit sa le sustina cu multa vitejie si devotament poporul român pentru apararea terilor române, a nationalitatii, limbii, religiunii si libertatilor sale.”
În 1 aprilie 1897 este avansat ca Sef de birou Clasa II în cadrul Statului Major al Armatei.
Nicolae Densusianu a incetat din viata la 24 martie 1911, la Bucuresti, fiind inmormantat la cimitirul Bellu.
Cartile lui Nicolae Densusianu:
• 1877 L'element latin en orient. Les Roumains de Sud, Macedoine, Thessalie, Epire, Thrace, Albanie – împreuna cu Frederic Dame
• 1880 Cercetari istorice în arhivele si bibliotecile Ungariei si ale Transilvaniei – 38 de volume manuscris, copie a documentelor adunate prin diversele biblioteci din România si strainatate
• 1884 Revolutiunea lui Horia în Transilvania si Ungaria
• 1885 Monumente pentru istoria terii Fagarasului
• 1886 Documente privitoare la Istoria Românilor 1199-1345 – aceste documente însumeaza 4882 pagini si au fost grupate în 6 volume; publicarea acestor volume a început în 1887 si s-a finalizat în 1897.
• 1895 Domnii gloriosi si Capitanii celebri ai terilor române în 2 volume
• Istoria militara a poporului român începând din cele mai vechi timpuri pâna în secolul al XVII – lucrare în manuscris nefinalizata si nepublicata
• Dacia preistorica
Sursa:http://www.e-communio.ro