„Papa Francisc a spus miercuri ca semnul crucii este semnul distinctiv al crestinilor, unul pe care ar trebui sa îl facem des, pentru a ne aminti ca suntem ai lui Dumnezeu. „Crucea este semnul distinctiv ce manifesta cine suntem: vorbirea, gândirea, privirea, actiunea noastra sta sub semnul crucii, adica sub semnul iubirii lui Isus pâna la sfârsit”, a spus el pe 18 aprilie, la audienta generala desfasurata în Piata San Pietro. Saptamâna trecuta Pontiful a început o scurta serie catehetica, dedicata Botezului.
„Ceea ce se întâmpla la celebrarea Botezului provoaca o dinamica spirituala care strabate toata viata celor botezati; este începutul unui proces care permite sa traim uniti cu Cristos în Biserica”, a spus Sfântul Parinte. „De aceea, a ne întoarce la izvorul vietii crestine ne face sa întelegem mai bine darul primit în ziua Botezului nostru si sa reînnoim angajarea de a-i corespunde în conditia în care ne aflam astazi. A reînnoi angajarea, a întelege mai bine acest dar, care este Botezul, si a ne aminti de ziua Botezului nostru.” Papa a amintit ca saptamâna trecuta a cerut celor prezenti sa afle data când au fost botezati, asa ca astazi a verificat îndeplinirea „temei”. „Pentru ca Botezul este o renastere si este ca si cum ar fi a doua zi de nastere. Ati înteles?”
La Botez, în ritul de primire, la început se cere numele candidatului, a explicat Papa. Numele este cel care ne scoate din anonimat si face sa avem drepturi si obligatii. „Dumnezeu cheama pe fiecare pe nume”, a spus el. „Botezul aprinde vocatia personala de a trai ca niste crestini, care se va dezvolta în toata viata. Si implica un raspuns personal si nu împrumutat, gen ‘copy & paste’. De fapt, viata crestina este tesuta dintr-o serie de chemari si de raspunsuri: Dumnezeu continua sa rosteasca numele nostru în cursul anilor, facând sa rasune în mii de moduri chemarea Sa de a deveni conformi cu Fiul Sau Isus. Asadar este important numele! Este foarte important! Parintii se gândesc la numele pe care sa îl dea copilului deja înainte de nastere: iar aceasta face parte din asteptarea unui copil care, în numele propriu, va avea identitatea sa originala, si pentru viata crestina legata cu Dumnezeu.”
A deveni crestini, a mai afirmat Papa, este un dar care vine de sus. „Credinta nu se poate cumpara, dar se poate cere si se poate primi în dar.” Citând din ritualul Botezului copiilor a spus ca Botezul este „Sacramentul acelei credinte cu care oamenii, luminati de harul Duhului Sfânt, raspund Evangheliei lui Cristos”. Ori acest raspuns, a continuat el, vine din „formarea catecumenilor si pregatirea parintilor”, precum si din „ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu în însasi celebrarea Botezului”. În cazul adultilor, ei însisi cer acest dar de la Biserica, dar pentru copiii mici cererea o fac parintii cu nasii. „Dialogul cu ei le permite sa exprime vointa ca pruncii sa primeasca Botezul si Bisericii intentia de a-l celebra.” Iar acest fapt se exprima prin chiar semnul crucii, semn pe care, a revenit Papa, atât de multi nu stiu sa îl faca bine. De aceea trebuie învatat de mic copil.
„Crestini devenim în masura în care crucea se imprima în noi ca o pecete ‘pascala’, facând vizibil, si în exterior, modul crestin de a înfrunta viata”, a spus la final Sfântul Parinte. „A face semnul crucii când ne trezim, înainte de masa, în fata unui pericol, în apararea împotriva raului, seara înainte de culcare, înseamna a ne spune noua însine si celorlalti cui îi apartinem, cine vrem sa fim. Pentru aceasta este atât de important a-i învata pe copii sa faca bine semnul crucii. Si, asa cum facem intrând în biserica, putem sa facem si acasa, pastrând într-un mic vas potrivit un pic de apa binecuvântata – unele familii fac asa: astfel, ori de câte ori intram sau iesim, facând semnul crucii cu acea apa ne amintim ca suntem botezati.”

Sursa: http://www.catholica.ro