„Dupa-masa zilei de duminica, 12 iunie, a reprezentat pentru credinciosii parohiei Halmasd un adevarat moment de bucurie spirituala, prilejuit de înainte-serbarea hramului bisericii parohiale, hram închinat Sfântului Anton.
Hotarârea de a închina aceasta biserica Sfântului Anton, a fost luata de catre parintele Chiriloaie Marius împreuna cu credinciosii pastoriti de dânsul, în momentul în care dupa îndelungi încercari si cumpane sufletesti, au luat hotarârea de a pune piatra de temelie a acestui sfânt locas, lucru concretizat într-o zi de marti, dedicata Sfântului Anton.
Programul liturgic a început la orele 15:30 cu Sfânta Vecernie celebrata de parintele Ioan Santa, urmata de rugaciunea Paraclisul Maicii Domnului, celebrata de catre parintele protopop Nicolae Bodea. În cuvântul de învatatura pe care parintele protopop l-a rostit, s-a amintit importanta rugaciunii în mentinerea vie si treaza a credintei însa si importanta venerarii sfintilor, ca exemple de biruinta împotriva pacatului dar si de apropiere de Dumnezeu.
În continuare, parintele Florin Marincean a savârsit binecuvântarea crinilor, s-au ridicat rugaciuni catre Sfântul Anton si Sfânta Rita de Cascia, implorându-le mijlocirea înaintea lui Dumnezeu, dupa care s-a celebrat Sfânta Taina a Maslului de catre 7 preoti.
Biserica s-a dovedit a fi neîncapatoare, credinciosii venind chiar si de departe pentru a se ruga si a se putea închina moastelor Sfântului Anton, Sfântului Nicolae, Sfântului Sebastian, Sfântului Teodor, ale Sfintei Rita de Cascia si unei relicve din Sfânta Cruce a Mântuitorului Isus Hristos, însufletind întreaga celebrare cu frumoase cântari.
La finalul acestei zile de sarbatoare, s-au adus cuvenite multumiri: în primul rând lui Dumnezeu pentru ca ne-a învrednicit de aceste deosebite clipe de înaltare sufleteasca, preotilor prezenti si nu în ultimul rând multumiri speciale bunilor credinciosi ai parohiei, cei care s-au ostenit în buna organizare si desfasurare a acestei zile.