„«Dragi frati si surori, Paste fericit!
Isus a înviat din morti.
Rasuna în întreaga lume acest anunt, împreuna cu cântul Aleluia: Isus este Domnul, Tatal l-a înviat si El este viu pentru totdeauna în mijlocul nostru.
Isus însusi si-a prevestit moartea si învierea prin imaginea bobului de grâu. El a spus: "Daca bobul de grâu, care cade în pamânt, nu moare, ramâne singur; însa daca moare, aduce rod mult"(In 12,24). Si iata ca întocmai acest lucru s-a întâmplat: Isus, bobul de grâu semanat de Dumnezeu în brazdele pamântului, a murit ucis de pacatul lumii, a ramas doua zile în mormânt; însa moartea lui continea întreaga putere a lui Dumnezeu, care s-a eliberat si s-a manifestat în a treia zi, cea pe care o celebram azi: Învierea Domnului nostru Isus Cristos», a spus papa Francisc în traditionalul Mesaj Urbi et Orbi, adresat cetatii (orasului) si întregii lumi în Duminica Pestelui, de la balconul central al bazilicii San Pietro.
În precedenta, Pontiful Roman a celebrat, cu începere de la ora 10, Sfânta Liturghie pe esplanada bazilicii vaticane, într-un scenariu din care nu a lipsit mirabilul tablou floreal ce poarta, ca în fiecare an, semnatura Olandei. Amintim ca în cadrul Vigliei pascale, celebrata în noaptea de Pasti, Sfântul Parinte a botezat 8 catehumeni din diferite tari.
«Noi, crestinii» – a continuat pontiful în Mesajul Urbi et Orbi – «credem si stim ca învierea lui Cristos este adevarata speranta a lumii, cea care nu dezamageste. Este forta bobului de grâu, cea a iubirii care se coboara si se daruieste pâna la capat si care reînnoieste cu adevarat lumea.
Aceasta forta aduce si azi roade în brazdele istoriei noastre, marcata de atâtea nedreptati si violente. Aduce roade de speranta si demnitate acolo unde exista saracie si excluziune, acolo unde exista foame si somaj, printre persoanele stramutate si refugiate – adesea respinse de actuala cultura a debarasarii, printre victimele traficului de persoane si ale formelor de sclavie din timpurile noastre
Si noi, astazi, cerem roade de pace pentru întreaga lume, începând cu iubita Sirie, a carei populatie este chinuita de un razboi al carui sfârsit nu se întrezareste.
În acest Paste, lumina lui Cristos cel Înviat sa lumineze constiinta tuturor liderilor politici si militari, pentru a se pune imediat capat exterminarii în curs, pentru ca drepturile omului sa fie respectate si pentru a fi luate masuri în vederea facilitarii accesului la ajutorul de care acesti frati si surori au urgenta nevoie, asigurând în acelasi timp conditii adecvate pentru întoarcerea persoanelor stramutate.
Invocam roade de speranta pentru Tara Sfânta, ranita si în aceste zile de conflicte deschise care nu-i cruta pe cei lipsiti de aparare; pentru Yemen si întreg Orientul Mijlociu, astfel încât dialogul si respectul reciproc sa prevaleze asupra diviziunilor si a violentei. Fie ca fratii nostri în Cristos, care nu de putine ori sufera abuzuri si persecutii, sa fie martori luminosi ai Celui Înviat si ai victoriei binelui asupra raului.
În aceasta zi, imploram roade de speranta pentru cei care aspira la o viata mai demna, mai ales în acele parti ale continentului african care sunt chinuite de foame, de conflicte endemice si de terorism. Pacea Celui Înviat sa vindece ranile din Sudanul de Sud: sa deschida inimile dialogului si întelegerii reciproce. Sa nu uitam victimele acelui conflict, în special copiii! Sa nu lipseasca solidaritatea în favoarea multor oameni fortati sa-si paraseasca pamântul, lipsiti fiind de minimul necesar traiului.
Imploram roade ale dialogului pentru peninsula coreeana, astfel încât colocviile în curs sa promoveze armonia si pacificarea regiunii. Cei care au responsabilitati directe sa actioneze cu întelepciune si discernamânt pentru a promova binele poporului coreean si pentru a construi relatii de încredere în cadrul comunitatii internationale.
Ne rugam pentru roade ale pacii în Ucraina, în vederea consolidarii pasilor în favoarea armoniei si a facilitarii initiativelor umanitare de care are nevoie populatia.
Imploram roadele consolarii pentru poporul din Venezuela care – dupa cum au scris pastorii sai – traieste într-un fel de "pamânt strain" în propria tara. Fie ca, prin puterea învierii Domnului Isus, sa gaseasca calea cea dreapta, pasnica si umana pentru a iesi cât mai repede din criza politica si umanitara în care este prins si sa nu lipseasca primirea si asistenta pentru acei fii ai Venezuelei care sunt constrânsi sa-si abandoneze patria.
Cristos cel Înviat sa aduca fructe de viata noua copiilor care, din cauza razboaielor si a foametei, cresc fara speranta, fara educatie si îngrijire medicala; si, de asemenea, pentru persoanele în vârsta, dati la o parte de cultura egoista, care-i înlatura pe cei care nu sunt "productivi".
Invocam roade de întelepciune pentru cei din întreaga lume care au responsabilitati politice, pentru a respecta întotdeauna demnitatea umana si a se implica cu daruire în slujba binelui comun, asigurând dezvoltarea si securitatea propriilor cetateni.
Dragi frati si surori,
Asemenea femeilor care au mers în graba la mormânt si noua ne este adresat acest cuvânt: Si pentru noi, pentru, se adreseaza acest cuvânt: "De ce-l cautati pe Cel Viu printre cei morti? Nu este aici. A înviat! "(Lc 24,5-6). Moartea, singuratatea si teama nu mai reprezinta ultimul cuvânt. Exista un cuvânt care merge dincolo si pe care doar Dumnezeu îl poate spune: este cuvântul Învierii (cf. Ioan Paul al II-lea, Discurs la încheierea rugaciunii Via Crucis, 18 aprilie 2003). Cu forta iubirii lui Dumnezeu, aceasta "sterge faradelegile, spala orice vina, celor cazuti în pacat le reda nevinovatia, celor întristati bucuria, stinge dusmaniile, aduce întelegerea, frânge silniciile" (Preconiul Pascal)
Paste Fericit tuturor!»
«Dupa ce am ascultat Cuvântul lui Dumnezeu, în acest pasaj al Evangheliei, simt nevoia sa spun trei lucruri. Primul: vestirea. Acel fragment contine un anunt: Domnul a înviat. Acea veste care, din cele mai vechi timpuri ale crestinilor, era transmisa din gura în gura. Exista salutul "Domnul a înviat". Iar femeile care au mers sa unga trupul Domnului s-au trezit cu o surpriza în fata ochilor. Surpriza … Vestirile lui Dumnezeu sunt întotdeauna surprize, pentru ca Dumnezeul nostru este Dumnezeul surprizelor. De la începutul istoriei mântuirii, de la Tatal nostru Avraam, Dumnezeu te surprinde», a spus de asemenea pontiful în omilia Sfintei Liturghii celebrata în Duminica Învierii pe esplanada Bazilicii Vaticane, îndemnându-ne si pe noi sa traim prezentul Pastelui 2018 pentru a merge în graba, astfel încât sa aflam si sa transmitem si altora vestea Învierii Domnului nostru Isus Cristos.
Succesiv vestirii, Sfântul Parinte a evidentiat un al doilea aspect, graba cu care femeile se duc sa duca vestea învierii Domnului, pontiful spunând ca surprizele, vestile cele bune au întotdeauna nevoie de graba în transmiterea lor.
Îndemnându-ne sa nu întârziem vestirea învierii Domnului nostru Isus Cristos, pontiful a pus de asemenea în lumina un al treilea aspect: elementul surpriza, sugerându-ne sa ne lasam mereu surprinsi de Dumnezeu, de vestea ce buna a Învierii Domnului nostru Isus Cristos.
Traducere de lucru
RV – A. Martinas
Sursa: http://ro.radiovaticana.va