„În zilele de 11-13 septembrie, Preasfintia Sa Virgil Bercea a participat din partea Bisericii Române Unite la Întâlnirea Internationala de Rugaciune pentru Pace, organizata la München (Germania) de catre Comunitatea Sant’Egidio. Întâlnirea ajunsa deja la cea de-a 25-a editie si care în mod traditional întruneste reprezentantii celor mai de seama Biserici si comunitati crestine, alaturi de delegatii ale celor mai semnificative religii ale lumii, a avut anul acesta ca tema „Nevoia de a trai împreuna”.
Evenimentul a debutat Duminica cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala din München, avându-l ca prim celebrant pe întâistatatorul Arhiepiscopiei de München – Freising, Eminenta Sa Cardinalul Reinhard Marx. În primele ore ale dupa amiezii aceleiasi zile, participantii s-au aflat în legatura directa cu comunitatea locala din New York pentru a comemora împreuna tragicele evenimente petrecute în urma cu 10 ani, la 11 septembrie 2001. La scurta vreme a urmat întrunirea plenara de deschidere oficiala a întâlnirii, organizata la Palatul Rezidenz, la care au luat cuvântul, în calitate de gazde ale evenimentului, Eminenta Sa Cardinalul Reinhard Marx, respectiv D-na. Ursula Kalb, presedinta organizatiei germane a Comunitatii Sant’Egidio. De asemenea, deschiderea oficiala a întâlnirii a fost onorata cu prezenta de catre presedintele Germaniei, Excelenta Sa Dl. Christian Wulff si primul ministru al Landului Bavaria, Dl. Horst Seehofer, respectiv de alte personalitati venite din sfera publica internationala. Introducerea tematica a întâlnirii a fost sustinuta de presedintele Comunitatii Sant’Egidio, Dl. Prof. Dr. Andrea Ricardi din Roma.
A doua zi a întâlnirii a fost împartita în doua secvente consecutive de timp. Astfel, atât dimineata, cât si în cadrul dupa amiezii, invitatii au fost distribuiti tematic în 35 de grupuri, unde principalii exponenti ai comunitatilor religioase au sustinut conferinte pe diferite teme propuse de organizatori. Preasfintia Sa Virgil Bercea a fost moderatorul Grupului 18, având ca tematica propusa pentru discutii Religiile si valoarea vietii, fiindu-i alaturi la prezidiu: Preasfintia Sa Léon Lemmens, Episcop Auxiliar de Malines-Bruxelles – Belgia, Excelenta Sa Jürgen Johannesdotter, Episcop Evanghelic – Germania, Înaltpreasfintia Sa Vasileios Karaiannis, Mitropolit Ortodox de Salamis – Cipru, Seicul Hani Fahs, Înaltul Consiliu Siit al Afacerilor Religioase – Liban, Sohan Lal Gandhi, reprezentant al Jainismului – India si Moshé Lewin, reprezentantul Rabinului-Sef – Franta.
În intervalul de timp dintre cele doua sesiuni de conferinte a fost dedicat unei întruniri plenare onorate de vizita cancelarului Germaniei, D-na. Angela Merkel, cu care Preasfintia Sa Virgil Bercea a avut o întâlnire, alaturi de principalii reprezentanti ai comunitatilor religioase. Ultima parte a zilei respective a fost dedicata diferitelor Forumuri organizate în diferite locatii publice din München.
Dimineata celei de-a treia zi a întâlnirii a fost dedicata continuarii discutiilor pe grupuri, începute în ziua precedenta, urmata în jurul amiezii de o vizita a tuturor participantilor la Memorialul Lagarului de Concentrare din Dachau. S-au depus coroane în amintirea celor care si-au gasit sfârsitul între zidurile lagarului de munca, iar doi dintre supravietuitori au expus marturii despre experientele traite acolo în acele vremuri de trista amintire. În final a urmat vizitarea Lagarului de Concentrare, si reîntoarcerea la München pentru diferite momente de rugaciune petrecute împreuna de catre participantii la întâlnire.
La caderea serii a urmat procesiunea de pace pe strazile centrale ale capitalei bavareze care a culminat cu Ceremonia Finala de încheiere a întâlnirii de la München, organizata pe scena special ridicata în piata centrala din fata palatului primariei. Au rostit scurte, dar foarte impresionante discursuri: Eminenta Sa Cardinalul Reinhard Marx, Prof. Andrea Ricardi, Gijun Sugitani, prim-consilier al Scolii Budiste Tendai – Japonia, Christian Maelen Kvarme, episcop luteran – Norvegia si Edith Dunia Daliwonga, Comunitatea Sant’Egidio din Congo. Ultimul discurs a fost unul comun, rostit de la tribuna scenei de catre Mustafa Ceric, Marele Muftiu de Sarajevo, împreuna cu Preasfintia Sa Pero Sudar, Episcop de Bosnia si Hertegovina cu sediul la Sarajevo, prin care au facut un apel la toleranta si buna întelegere reciproca, si au anuntat solemn locul urmatoarei întâlniri de rugaciune pentru pace care va avea loc în urbea lor, fiind gazdele întâlnirii din toamna anului 2012.
În final a urmat probabil cel mai impresionant si solemn moment al serii, în care principalii reprezentanti ai religiilor lumii au aprins faclia de pace si au semnat declaratia universala de pace, printre semnatari aflându-se si Preasfintia Sa Virgil Bercea. Apoi toata lumea prezenta în piata centrala din München, indiferent de etnie, nationalitate, orientare religioasa sau culturala, dar fiecare pe propria limba, scanda cuvântul „pace”, întinzându-si mâna unul altuia sau îmbratisându-se reciproc.