„În perioada 3 – 5 octombrie 2016, la Lugoj, Comisia pentru Pastoratia Tineretului, din cadrul Conferintei Episcopilor Catolici din România, s-a reunit în sesiunea de toamna. Gazda întâlnirii a fost Eparhia Greco-Catolica de Lugoj la a carei sediu s-au desfasurat sesiunile de lucru.
În prima zi a întâlnirii responsabilii oficiilor diecezane si eparhiale pentru pastoratia tineretului, împreuna cu unii tineri colaboratori, au vizitat Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit”, Casa memoriala „Ioan Ploscaru”, Centrul socio-educativ „Sf. Ioana Antida” din cartierul „Mondial” si s-au rugat la mormântul episcopului Ioan Ploscaru.
A doua zi sesiunea de lucru a fost deschisa de PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, care a adresat salutul de bun venit si a prezentat câteva aspecte semnificative din istoria eparhiei pe care o pastoreste. În prima parte a lucrarilor pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului National pentru Pastoratia Tineretului, a conturat rolul si misiunea responsabilului diecezan si eparhial pentru pastoratia tineretului insistând asupra faptului ca acesta are datoria de sensibiliza comunitatea crestina în ceea ce priveste responsabilitatea comuna fata de generatiile tinere. A urmat dezbaterea temelor prevazute pe ordinea de zi. Mai întâi s-a avut în vederea evaluarea participarii tinerilor la Ziua Mondiala a Tineretului de la Cracovia. Apoi, s-a pus în discutie necesitatea unui dialog cu formatorii din seminariile din tara pentru a identifica modalitatile potrivite de formare a seminaristilor în vederea misiunii pe care o vor a avea ca preoti în rândul tinerilor. S-au conturat detaliile întâlnirilor periodice a reprezentatilor tinerilor din toate diecezele si eparhiile din tara care sa fie o „punte” între întâlnirile nationale si o oportunitate de a valoriza experienta tinerilor implicati în activitatile pastorale. A urmat o analiza a impactului Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic asupra tinerilor din tara evidentiindu-se aspectele care ar avea nevoie de îmbunatatiri, astfel încât aceasta întâlnire sa îi ajute pe tineri sa creasca în credinta.
S-a stabilit ca urmatoarea întrunire a Comisiei pentru Pastoratia Tineretului, din cadrul Conferintei Episcopilor Catolici din România, sa fie gazduita de Arhiepiscopia de Alba Iulia în primavara anului urmator.
La încheierea zilei participantii au facut un pelerinaj la Sanctuarul „Maica Domnului, Aparatoarea noastra” de la Scaius, unde au participat la sfânta Liturghie celebrata de PS Alexandru Mesian.
Întâlnirea s-a încheiat în ziua de 5 octombrie a.c. cu sfânta Liturghie celebrata în capela din sediul Episcopiei de Lugoj.