„Practica exorcismului este o batalie milenara pe care Biserica o duce împotriva diavolului. Dar care sunt adevaratele posesiuni demonice si cum le recunoastem? Orice act împotriva lui Dumnezeu este pactare cu diavolul? Iata întrebari care îi framânta pe multi credinciosi când vine vorba de lupta cu cel rau. Lupta cu diavolul este acerba, sfintii dându-ne cel mai bun exemplu de biruinta asupra patimilor.
"Raul este o prezenta în viata omului, survine pe cai diferite si mai ales îl „ataca” ca o realitate personala care se împotriveste atingerii perfectiunii, sau sfinteniei. Omul este corupt de la calea sfinteniei prin tot ceea ce îl ataseaza de bunurile iluzorii si trecatoare ale lumii", scrie Pr. Alexandru Buzalic în tratatul "Demonologia crestina. Revelatie, traditie si ratiune", unul dintre cele mai argumentate si echilibrate teologic tratate de teologie.
"Demonii sunt dusmanii desavârsirii vietii omului, intervenind prin ispitele care cauta sa-l induca pe individ într-un comportament gresit, sau chiar prin intermediul actiunii directe, încercând sa induca spaima, sa aduca prejudicii fizice sau chiar sa puna stapânire pe om", scrie autorul.
Interventia împotriva raului este graduala si nu se face apel, în orice situatie, la exorcizare. Între influenta diavolului asupra persoanei umane si posedarea demonica trebuie facute dinstinctii clare.
"În încercari, pastoratia Bisericii îi poate oferi omului mai multe mijloace de vindecare, dar si sprijin pentru a-l însoti în suferinta si a coopera, eventual, cu alte interventii de specialitate: ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, rugaciunea intensa si postul, rugaciuni de „eliberare” în cadrul grupelor de rugaciune, celebrarea sacramentelor si sacramentaliilor, dintre care cele mai importante ramân Marturisirea, ca sacrament de vindecare sufleteasca, Maslul, sacrament de vindecare trupeasca, Euharistia ca hrana spirituala si celebrarile din situatii specifice, prevazute în practica liturgica a Bisericii", mai spune Pr. Alexandru Buzalic.
*
Cum ne influenteaza diavolul si care este mestesugul prin care putem sa luptam împotriva ispitei si a lucrarii sale în viata noastra?
"Parintii Bisericii, ai desertului, ascetii, care au avut experienta luptei permanente cu raul, fac distinctia dintre adevaratele ispitiri si asa numitii demoni ai vietii, adica înclinari ale noastre spre ceea ce devine rau, produsul obiceiurilor noastre ce devin adevarate forte care ne subjuga în viata spirituala. Diavolul ne ispiteste prin cele trei pofte, întelese ca necesitati pe care omul le creeaza în psihismul sau. Identificam o pofta trupeasca: mâncare, bautura, tot ceea ce creeaza un confort senzorial. Apoi, pofta ochilor si pofta inimii, adica trufia, dorinta de a avea putere de discernamânt asupra altora. Asadar, ispite care vin pe linia necesitatilor noastre, apoi ispite care vin pe linia vanitatilor."
Diavolul lucreaza prin minciuna sau prin exploatarea slabiciunilor noastre?
"Diavolul este stapânul minciunii. El nu are nici o putere de a crea. În schimb, poate sa induca halucinatii, poate sa induca sugestii, ceea ce Parintii Bisericii identificau a fi gândurile care fac legatura între capacitatile noastre senzoriale de a cunoaste realitatea si acele gânduri care pot fi vizualizate sub aspectul unor imagini induse de tip halucinator. Diavolul manipuleaza din plin ceea ce exista în jurul nostru."
Dar de ce este diavolul atât de înversunat împotriva omului?
"Satan este plin de mândrie. Refuza sa slujeasca unei realitati în care omul, aceasta fiinta atât de firava, traieste. Astfel el devine decazut. În el se manifesta o dorinta diabolica de putere, sicanând planurile lui Dumnezeu. Omul, fiind subiectul de predilectie al planului de Mântuire, devine inamicul lui Satan care încearca sa îi corupa pe cât mai multi dintre cei destinati mântuirii."
E posibil ca diavolul, deci, sa posede sufletul, persoana?
"Da, dar posesiunile se întâmpla rar. Aceste persoane au un stil de viata care le conduce spre asta. Ca o persoana sa fie posedata, trebuie sa îsi dea acordul, sa semneze un pact cu diavolul, sa accepte în mod plenar sa fie instrumente ale celui rau. Este un fenomen care se petrece foarte rar în realitatea istorica. Nu orice sicanare demonica este posesie."
Sursa: http://www.radiomaria.ro