„
De Alver Metalli
Un mars cu o multime de oameni asa cum nu se vedeau de mult timp într-o tara obisnuita cu marile marsuri a adus zeci de mii de argentinieni în strada pentru a manifesta "pentru viata" si, deci, "împotriva propunerii de a liberaliza avortul" care imediat dupa Paste va intra în discutie în parlamentul national.
Probabil organizatorii însisi nu se asteptau la atâta lume, si pentru ca mijloacele de comunicare au dat foarte putin ecou pregatirilor, de altfel destul de improvizate, care au avut ca vehicul retelele sociale. În schimb însorita duminica porte?a – asa sunt numiti cetatenii din Buenos Aires – un râu neîntrerupt de participanti a intrat imediat dupa amiaza spre una dintre strazile jugulare ale capitalei, calle Sarmiento, pentru a se revarsa apoi de-a lungul celebrei Avenida del Libertador, artera care strabate Buenos Aires de la nord la sud.
Familii cu copii, prevalent, tineri, multi, dar si cetateni de conditie mai umila. Niciun slogan de natura politica, nicio pancarta care sa duca la partide, miscari sau organizatii de vreo culoare. Steaguri argentiniene, multe, scrieri în favoarea vietii, a dezvoltarii sale depline în orice moment; nicio încriminare a mamelor care avorteaza, victime ale însesi deciziei lor si adesea abandonate de structurile publice, "viata amândurora" trebuie sa fie ocrotita era scris pe multe pancarte. "Ni una menos", niciuna mai putin se putea citi pe multe altele, cu aluzie la campaniile împotriva uciderii femeilor care si în Argentina are cifre ridicate.
Scena vazuta la Buenos Aires s-a replicat în sute de orase din marea provincie argentiniana, între care marile orase precum Cordoba, Mendoza, Rosario, Bahia Blanca, Resistencia, Concordia, Paran?, Mar del Plata, Rio Grande si Ushuaia, punctul cel mai extrem al continentului spre Antartica.
Cuvintele scrise de papa Francisc în scrisoarea adresata argentinienilor din 16 martie au fost primite ca un sprijin substantial si acel "va cer voua tuturor sa fiti canale de bine si de frumusete, pentru ca sa puteti da contributia voastra în apararea vietii si a dreptatii…" ca o încurajare la neresemnare. Episcopii argentinieni care au aderat la manifestatie considera clar ca batalia nu este complet pierduta asa cum s-a întâmplat în Europa în anii '90, când proiectele de nepenalizare si liberalizare prezentate în parlamentele nationale n-au facut altceva decât sa ia act de o constiinta colectiva schimbata si o viziune pro-viata minoritara si în privinta aspectului legislativ. Asadar, Biserica argentiniana considera ca parlamentul si legislatorii care urmeaza sa discute diferite proiecte de lege în mod variat permisive pot înca sa fie conditionati de piata si de o opinie manifestata deschis care cenzureaza aceste politici. Daca în fortele de opozitie de matrice peronista liberalizarea este mai mult dezaprobata – este diferita tema nepenalizarii avortului ca delict despre care exista un consens substantial – în cele de guvern care l-au dus pe Macri la presedintie dezacordul exista si este reprezentat de figuri de prim plan care înainte, în timpul si dupa manifestatia de duminica au reafirmat ca sunt contrare avortului "cu titlu personal". De aceasta opinie este însusi presedintele Macri, dar si guvernatoarea puternica si populara a celei mai populate provincii argentiniene, cea de Buenos Aires cu cele 17 milioane de rezidenti, Maria Eugenia Vidal, precum si seful Consiliului de Ministri al guvernului Marcos Pe?a, ministrul sigurantei Patricia Bullrich, sau Elisa Carrio, o aliata cheie a coalitiei care i-a scos pe sotii Kirchner din Casa Rosada.
O luare de pozitie importanta, precedenta marsului, dar care a influentat în mod vizibil, a venit chiar din acele sectoare populare mai umile pe care liberalizarea avortului îsi propune sa le emancipeze din nesiguranta practicilor clandestine. Cei 22 de preoti care lucreaza în villas miseria din Buenos Aires au aprobat si difuzat un document care s-a impus în opinia publica mai mult decât apelurile pro-vita. În text ei afirma ca tema avortului nu era prezenta în platforma electorala a guvernului presedintelui Mauricio Macri si ca "unele propuneri care provin din alte sectoare sociale – consideram ca aceasta [a avortului] este una dintre ele – îi iau pe saraci ca justificare pentru temele lor" cu propunerea de a arata clar ca aceea enuntata de planul de liberalizare nu este o exigenta simtita în mediile lor: "Se vorbeste despre rata de mortalitate a femeilor datorita avortului din cartierele mai sarace" afirma ei în document, dar "primul lucru care trebuie facut în cartierele noastre este combaterea saraciei cu determinare si în aceasta statul are instrumentele cele mai bune. Cu aproape 30% dintre saraci – în spatele carora sunt fete si istorii – exista discutii care ar trebui sa fie prioritare" declara ei facând aluzie la faptul ca aceea despre avort nu este una dintre ele.
(Dupa Vatican Insider, 27 martie 2018)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro