„Prin Exercitiile spirituale” si prin mesajul transmis de ele, Sfântul Ignatiu de Loyola si Acela care vorbea prin gura sa ramân mereu prezenti în viata noastra …”.

Christian Tamas

În zilele de 16-17 martie din acest an, „Reuniunea Mariana Eparhiala” a avut „Exercitiile spirituale”, cerute si recomandate de Biserica noastra în timpul Postului Mare, pentru pregatirea, în viata de comunitate si în cea personala, a drumului catre Marea Sarbatoare a Învierii Domnului.
Cu binecuvântarea Preasfintiei Sale Virgil Bercea si cu ajutorul preotilor îndrumatori: Parintele Traian Dobrata, parintele spiritual al Reuniunii Mariane, a Parintelui Antoniu Chifor,Vicarul responsabil cu preotii, a Parintelui Zima Zorel si a Parintelui Anton-Cristian Biru, „Exercitiile spirituale” au pus în fata comunitatii si a fiecarui membru o cale unica: urmarea virtutilor Sfintei Fecioare Maria, creativitatea marianista putând da modalitati diferite de acte si de traire .
În Postul Mare, „Exercitiile spirituale” nu pot fi înlocuite cu nimic, prin ele participantii parcurg patru etape care fac sa creasca credinta: meditatiile, partea centrala a „Exercitiilor”, rugaciunea, examinarea constiintei (spovada) si stabilirea unor hotarâri de îndreptare – este ceea ce si-a dorit Reuniunea Mariana.
Prin bunavointa Parintelui rector Anton Cioba si a Parintelui Eduard Roman, „Exercitiile spirituale” s-au desfasurat la „Seminarul Teologic Greco-Catolic” din Oradea.
Tema-cadru a „Exercitiilor spirituale” a fost „Mareste suflete al meu pe Domnul, si s-a bucurat spiritul meu de Dumnezeu Mântuitorul meu. Caci a cautat spre smerenia servei sale, pentru ca iata de acum ma vor ferici toate neamurile” (Luca 1,33—1,48). Aceasta tema generala a cuprins trei meditatii, în fiecare parintele conferentiar subliniind, în câteva cuvinte-cheie, reperele trairilor si faptelor noastre mariane în fata asteptatei Sarbatori, dar si în viata de zi cu zi.
În cuvântul sau „Mareste suflete al meu pe Domnul …”, Parintele Antoniu Chifor gasea, în viata Mariei, virtuti esentiale pentru noi: ASCULTAREA, HOTARÂREA si ACTIUNEA. Ascultarea, disponibilitatea fata de vointa lui Dumnezeu, hotarârea, strâns legata de încrederea nelimitata în Dumnezeu, si actiunea, adica fapta ce se concretizeaza în apostolatul din viata Bisericii si în tot ce suntem.
Tot la fel intitulata, „Mareste suflete al meu pe Domnul …”, meditatia foarte documentata a Parintelui Anton-Cristian Biru s-a oprit la etimologia anumitor cuvinte si la sensurile si nuantele sinonimelor. Astfel, cu semnificatiile stiute este numele Mariei, de la Miryam-Doamna, Stapâna, dar si cea iubita-, în acelasi timp plina de smerenie, ascultare si de credinta, trasaturi ce trec dincolo de timp si cu efort si vointa se cer readuse în viata marianistelor si mai departe, în lumea contemporana.
Parintele Zima Zorel a explicat sensul sintagmei „roaba Domnului”, a legaturii, a dependentei de Dumnezeu, dar si a demnitatii. Deopotriva, a accentuat si datoria misionarismului marian în lumea noastra de azi.
Parintele spiritual Traian Dobrata a intervenit dupa fiecare cuvânt subliniind imperativele Reuniunilor Mariane, bazat pe cunoasterea imediata a vietii mariane din Eparhie.
Marianistele si marianistii din Eparhia noastra, prezenti la „Exercitiile spirituale”, au trait zile de har. S-au simtit uniti prin iubirea fata de Sfânta Fecioara si prin rugaciune, si solidari în dorinta de a face lucrul cel bun în viata lor, daruind, în numele Sfintei Fecioare de la Lourdes, la 160 de ani de la prima aparitie, iubire si atentie celor în suferinta si presarând cu mici jertfe „Calea Crucii lui Cristos”.
Acel „Fiat” marianistii îl vor spune de-acum zi de zi, ora de ora, chiar trecând prin încercari, cu speranta mereu vie în suflete.
„Exercitiile spirituale ale Reuniunii Mariane” din acest an au reunit sufletele marianiste într-un singur cânt: „Magnificat anima mea Dominus!”

Cu blândul Isus, sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus!