„Dis de dimineata alaturi de parintele Vasile Barbolovici, credinciosii parohiei Sfântul Rocco au pornit în pelerinaj la Milano spre a se ruga împreuna cu toate celelalte parohii greco-catolice românesti din Italia la mormântul Sfântului Ambrozie si a-i multumi lui Dumnezeu pentru cei 100 de ani de la unirea cea mare a României.
În Milano am fost întâmpinati de o doamna ghid care apoi, timp de mai multe ore ne-a prezentat locurile cele mai importante din aceasta a patra capitala, "morala" a Italiei. Teatrul Scala, galeria comerciala veche, piata centrala, Domul, castelul de aparare si Bazilica Sfântul Ambrozie au fost punctele cheie care ne-au facut sa ne simtim cu adevarat binecuvântati si privilegiati de posibilitatea acestei calatorii culturale în Milano.
Ajunsi la ora Sfintei Liturghii arhieresti, credinciosii parohiei s-au bucurat sa îi revada în bazilica pe ceilalti frati si surori întru Hristos Domnul si alaturi de ei, având ca si îndreptatori întru Spiritul Sfânt pe slujitorii altarului, sa îl slaveasca pe Dumnezeu.
Cuvântul de deschidere a celebrarii, adresat de catre Excelenta Sa Arhiepiscopul de Milano, Mario Delpini, prezenta Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcopul atât de drag comunitatii noastre, parintele nostru, al românilor din diaspora europeana, numarul mare al preotilor veniti din toate parohiile românesti greco-catolice din Italia, cântarea extraordinara a seminaristilor de la Colegiul „Pio Romeno„ au facut ca de la început Sfânta Liturghie sa fie cu adevarat balsam pentru inimile noastre si înaltare la Stapânul sufletelor tuturor, Hristos Domnul.
Fagaduinta nemincinoasa a iubirii lui Dumnezeu, credincios juramântului sau cu Avraam, despre care ne-a vorbit Apostolul, exemplul Sfântului Ioan al Scarii ascetice spre Rai în a carui Duminica ne-am aflat, Evanghelia credintei întarite de Domnul Isus despre care atât de frumos ne-a predicat Preasfintitul au pregatit fiinta noastra pentru jertfa euharistica atât de minunat savârsita prin mijlocirea unui sobor atât de mare de slujitori asezati în jurul unui Altar sfintit de martiriul lui Ghervasie si Protasie si de misiunea unica a marelui Ambrozie. Doar cei ce au participat pot sa spuna cât de adânc si de înnoitor este sa îngenunchezi alaturi de atâti oameni dragi înaintea lui Hristos care se pogoara prin Spiritul Tatalui si devine pentru noi mâncare si bautura, Pâinea Vietii si Potirul Mântuirii.
Împartasindu-ne cu Trupul si Sângele Domnului, primind binecuvântarea solemna a episcopului nostru, suntem plini de bucurie si har sa ne întoarcem la casele noastre cu mai mult curaj cu puterea sperantei nepieritoare.
Dupa Sfânta Liturghie am sarbatorit cu celelalte parohii nu doar sarbatoarea pelerinajului nostru ci si cinstirea parintelui care a organizat aceasta frumoasa zi, Robert Popa, care a primit din mâna Episcopului sau, brâul rosu, ca semn al cinstirii bisericesti.
Pe drumul spre casa am putut fiecare sa meditam la darurile primite, având în minte si mesajul înaltator al ambasadorului României în Italia, fiul bisericii noastre, care ne-a amintit de marii nostri înaintasi si de temelia credintei noastre care a biruit temnitele întunericului si rodeste iarasi si iarasi viata, si viata din belsug.